Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Оръжейното "наследство" на Нинова продължава да гърми, трещи и се цепи

Престрелката между бившия и настоящия министър на икономиката Корнелия Нинова и Никола Стоянов се ожесточава с всеки  изминал ден. Въпреки че засяга един от най-важните отрасли на икономиката ни, скандалът между тях все повече върви към... махленска разправия.

В стремежа си да си подсигури „запаси“ за времето, когато от нея няма да зависи нищо, напористата червена началничка успя да сътвори купища безумия, попарата от които ще трябва да се куса още дълго.  Днес се оказва, че изразените от нас съмнения са били повече от пророчески. Поне ако съдим по думите на министър Стоянов, който директно обяви,  че най-голямото  предприятие от него - Вазовските машиностроителни заводи „Сопот” умишлено са водени към фалит.

Със сигурност Стоянов има реален поглед на процесите тук, тъй като до отстраняването му преди няколко месеца, когато Нинова посегна на една от най-златните държавни кокошки - ВМЗ Сопот, и смени преждевременно целия директорски борд на АД-то с измислени аргументи, то бе управлявано не от кого да е, а от сегашния служебен министър. И то не как да е, а след спечелване на конкурс,

стартиран по времето на Кирил Петков, и с мандат до април 2026 година.

 Сега Стоянов в прав текст обяви, че не само намира умисъл, но и доста ясно прозира целта и -заводът е тикан към фалит, заради евентуална бъдеща приватизация. И припомни, че в миналото вече е имало такива опити (Бел.ред. – през 2011 г., когато шеф на приватизацията беше Емил Караниколов, който по-късно стана и министър на икономиката.)

Икономическият министър съобщи, че приходите на предприятието били спаднали три пъти за последните два месеца, а приходите от около 80 млн. лв. са се сринали на 26 млн. лв. през юли. По думите му само за двата месеца от както избраникът на Нинова  - бившият областен управител на София-област от квотата на БСП, който беше инсталиран от лидерката на червените като изпълнителен директор на Вазовските машиностроителни заводи - Иван Иванов, управлява предприятието има натрупани пропуснати ползи за 100 милиона лева.

Това му изказване буквално влуди Нинова, която

бързо „стегна редиците“ на своите избраници

в завода. Иван Иванов, който министър Стоянов отстрани преди дни, дори се закани да съди Стоянов, заради изречените от него …„лъжи“.

Основната причина за сблъсъка между двамата е сериозното разминаване в оценките си за днешното състояние на ВМЗ-Сопот. Само, че цитираната от него "Печалба" на завода от 48 млн.лв, се отнася за периода до второто тримесечие на годината, към която той няма как да има отношение ...?!

Що се отнася до „компетентността“ на Иванов да управлява най-големия завод от военно-промишления ни комплекс, синдикатите в предприятието отдавна я определиха като никаква…

И това се държи на факта, че той никога не е имал нищо общо с военно-промишления комплекс на страната. А запознати с дейността на предприятието дори определиха изказванията му от последните месеци като „смешни“ .

И това не е трудно да се разбере, ако човек прочете официалните документи на дружеството. От публикувания му отчет за първата половина на 2022 г. става ясно, че финансовите резултати рязко се подобряват, но това е станало преди управлението на Иванов, който е назначен на този пост едва през юли.

Цифрите говорят,

че заводът почти утроява оборота си и отбелязва осемцифрена печалба спрямо загуба за същия период на миналата година. Приходите достигат 218.6 млн. лв., което е ръст от 184.1% спрямо първото полугодие на 2021 година. В доклада се посочва още, че за второто полугодие се очакват договори и поръчки за изпълнение в размер на 250 млн. лв., които  обаче са сключени преди Иванов да влезе в предприятието.

Тук е моментът да отбележим, че резкият скок в резултатите на ВМЗ идва през второто тримесечие, когато изпълнителен директор беше Иван Стоенчев, който от днес отново е върнат в компанията, който беше отстранен от Нинова с аргумент - влошените финансови резултати…?!

Така, че  „лъжите“,  за които Иванов обвинява сегашния си принципал на дружеството и оправданията, че с отстраняването му изпълнявал "политическа поръчка" на президента Румен Радев, който воювал с лидерката на БСП Нинова, са меко казано несъстоятелни.

Що се отнася до твърденията му, че за юли и август продукцията била нараснала почти толкова колкото за първото шестмесечие на годината, а посочваните от Иванов очакваната в края на годината реализация на продукция в размер на 420 млн.лв, съпоставена с цялата миналогодишна, равняваща се  195 млн.лв., няма как да не си  зададем въпроса, защо това е така, при положение, че уж „не сме изнасяли нито един патрон“ за Украйна…?!

В ДКК, която официално е  собственик  на ВМЗ, също стана напечено

Проверките на ДАНС и прокуратурата, ще трябва да изяснят верни ли са твърденията на друг отстранен от Нинова началник – бившия директор на държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ - Александър Михайлов.

Той твърди, че частни фирми пререждат „Кинтекс“ за стока от ВМЗ Сопот и поради този факт, той бил застрашен от неустойка в размер на  200 000 лева.

Според официалните изявления на Михайлов „готова продукция се оказала мистериозно изчезнала“. В изпратеното до „Банкеръ“ съобщение той твърди, че по 53 530 лв. на седмица или над 212 00 лв. на месец неустойки е заплашен да плаща „Кинтекс“ заради невъзможност да достави в срок боеприпаси поръчани преди повече от половин година.

Това той определя като „ поредни безобразия и щети, причинени от назначеното от Корнелия Нинова ръководство на ВМЗ, което приоритизира частни фирми за сметка на държавния интерес“.

Най-скандалното е, че готова продукция е изчезнала и няма отговор защо е дадена и на коя частна фирма вместо на държавния търговец“, коментира Михайлов като развява официално писмо от бивш директор на ВМЗ, в което се съобщава, че към 9 февруари вече са произведени няколко хиляди броя от изделията по поръчката на „Кинтекс“. След началото на войната обаче това количество мистериозно изчезва и към днешна дата изпълнението в срок на външнотърговския договор, според него било поставено в риск.

Михайлов директно обвинява назначеното от Нинова ръководство в това, че през последните месеци то е управлявало държавния завод

във вреда на държавната "Кинтекс" и в полза на определени частни фирми.

Между впрочем, думите му се потвърждават от изпусната фраза в изказването на вече бившия председател на Съвета на директорите - Мариян Йовчев, който се опита да разясни финансовото положение на ВМЗ - Сопот. Той каза дословно следното:

След началото на конфликта в Украйна фирми-посредници започнаха да изкупуват всичко, което се намира на склад в предприятието, включително и залежали изделия, закупени навремето от Министерството на отбраната. Реализираната продукция за полугодието е 238 млн. лева, а произведената - около 55 млн. лева. И понеже умишлено водим предприятието към фалит, сме актуализирали бизнес програмата за 2022 година на над 420 млн. лева. В момента складовете са изметени и всичко още топло се предава на клиентите”.

На 25 август, новото ръководство на "Държавната консолидационна компания" разпространи поредната официална позиция по въпроса:


"Към този момент в ДКК липсва информация на какво основание ВМЗ са превели за ден аванс от 3 млн. лв. на строителни фирми, без да е проведен конкурс. Също така, в ДКК няма разяснения по направените плащания от Кинтекс към офшорна компания в Дубай на стойност 800 хил. лева.  Общото между тези преводи е, че са извършени веднага след като предходния министър на икономиката е напуснал поста и при изключително съкратени срокове. Нещо повече – новият министър на икономиката бе разпоредил спиране на всички плащания до извършване на анализ в публичните предприятия, но това разпореждане не е било изпълнено. В резултат милиони левове са насочени към частни компании, без аргументация пред принципала в лицето на ДКК“.


Какво ще произлезе от всички тези скандали, все още не е ясно. Само че всички участници в тях очевидно са забравили, че този бизнес навсякъде по света се развива в абсолютна тишина, а тези които бият барабаните, не са от най-желаните играчи на този пазар…Така, че заиграването с тази тема, може да се окаже  доста опасно. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във