Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ортаци на Пеевски никнат отвсякъде

Очевидно, след като държавната машина успя  да дискредитира съществено  оръжейния ни   бизнес  и то на традиционните за страната ни пазари, част от „браншовиците“  ще трябва да тръгнат да си търсят ново препитание.  Това  обяснява  интересът на един оръжеен търговец към ...земеделието.

Тези дни едва ли не с фанфари беше огласена инвестиция за 14 милиона  на иранеца с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал-Науаими в „Тракия икономическа зона“. Кметът на община Марица Димитър Иванов със задоволство представи  инвеститора в новата фабрика за преработка на плодове и зеленчуци, която ще бъде изградена от  "Балкан агрикалчарал", собственост на  Муханнед ал-Науаими.

Кой е той и  стои  ли някой зад него? Отговорът на този въпрос  „Банкеръ“ даде още преди повече от година в публикацията „Иранец замита сделките за Полиграфическия комбинат“.

Нека не забравяме, че името на ал-Науаими

първо се появи  в сигнал до прокуратурата, подаден  от  неправителствената организация "Ние, гражданите". Тя  преди две години сезира държавното обвинение за апетитите на неговата фирма "Аполо инженеринг " да се класира като кредитор от т.нар. „първи ред“  на фалираната Корпоративна търговска банка. Тогава от сдружението съобщиха, че компанията на иранеца изненадващо се появила  в списъка за разпределение на първите 534 млн. лв. от масата на несъстоятелността  като обезпечен кредитор с вземане за 3.94 млн. лева. Преди месец част от истинските кредитори на банката бяха частично удовлетворени, но списъкът не беше променен, а "Аполо инженеринг" продължаваше да стои в него. Засега обаче заради заведените съдебни дела по случая, претенцията на фирмата не е удовлетворена.   

Както „Банкеръ“ разказа в друга своя публикация (в началото на янури) под заглавие  „Прокуратурата като селекционер“, признаването на това „вземане“ от синдиците на банката Ангел Донов и Кристи Маринова беше оспорено и от двамата бивши директори на Корпоративна търговска банка Георги Христов и Георги Зяпков, които също подадоха сигнал в прокуратурата, в който твърдят, че подписите им под предоставените пред синдиците документи за това „вземане“  са фалшифицирани.

Все още не е ясно как ще приключи всичко това. Заинтересовани от разплитането на случая твърдят, че  в държавното обвинение все още не са в състояние да заметат следите от този факт, но  според някои  източници  вече се работело по-сериозно.

Що се отнася до въпроса какъв  е бизнесът на иранеца

и какви точно са били връзките му  с банката, а  и с "никъде не фигуриращия“ (по думите на  Йордан Цонев) в нея Пеевски можем само да гадаем. Това обаче не пречи да  припомним някои изводи, които вече са направени в редица наши публикации.

През годините  "БАНКЕРЪ"  следеше  всички  "движения " в тази посока и  още  през октомври  2014-а,  в текст, озаглавен   "Скрити собственици с нескрити интереси"  разказахме за врътките със собствеността на Полиграфическият комбинат , който първо  "отлетя"  към Лихтенщайн , а след това  чрез серия от „изпипани“  като по учебник сделки се озова в ръцете на  Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими. Той    спазари имота  за 25 млн. евро, чрез едноличната фирма с ограничена отговорност "Алнуаими груп" (с 5 хил. лв. капитал) . Тя от своя страна е 100% собственост на "Евро Инвестмънт Холдинг" ЕАД, който също е еднолична собственост на Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими и има  капитал 100 хил. лева.

След инвестициите в имоти в центъра на София, очевидно днес интересът на иранеца вече се разпростира и в земеделието.

Според официалната информация , която съобщиха кметът на община Марица  Иванов и инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона“,   този път

иранецът  насочва  парите си  

в складовата и производствена база в района на пловдивското село Калековец. Това не е първата му инвестиция в сектора на преработката на плодове и зеленчуци. През 2016 –а , известният доскоро само като оръжеен търговец  ал-Науаими откри завод за производство на доматено пюре в Пазарджик („заплютият“  от Пеевски изборен район)

Сегашната инвестиция  на "Балкан агрикалчарал" ще бъде осъществена на два етапа. Първият е изграждането на логистичен център и специализиран склад за пресни плодове и зеленчуци с обща площ 55000 кв.м и застроена площ 1000 кв. м. Прогнозната стойност е 4 милиона евро.

Вторият етап е изграждането на преработвателно предприятие за производство на плодови и зеленчукови концентрати на стойност 10 милиона евро. То ще е върху  площ 45 000 кв. м, от които 7000 кв. м са халета. Заводът ще е с високотехнологично италианско оборудване и в него ще зеленчуците ще се преработват  до пюрета – като доматено пюре, например, а плодовете до мус – като ябълков мус.Т до появатаова стана ясно от думите на кмета Иванов при представянето на новият крупен инвеститор в региона.

Срокът за строителство на фабриката е  до появата на следващата реколта през 2020 година. По думите на шефа на икономическата зона инж. Панчев,  Ал-Нуаими споделил с него, че е готов дори да удвои производствената си база, стига да постигне стабилни взаимоотношения с производителите на плодове и зеленчуци от Пловдивска област. Според  кмета Иванов пък,  появата на такъв инвеститор в областта на преработката на плодове и зеленчуци   щяло да  реши един от най-значимите проблеми на фермерите от региона – изкупуването на произведената продукция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във