Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Ориент Експрес" продължава да омагьосва въображението и днес

Първото пътуване на "Ориент Експрес" започва на 4 октомври 1883 г. от френската столица и преминава през Страсбург, Мюнхен, Виена, Будапеща, Букурещ и през Русе продължава до Истанбул.

Първите години от съществуването на "Ориент Експрес" са изпълнени с ентусиазъм и много пътуващи, които искат да опознаят тайнствеия Ориент, символизиран от Истанбул по онова време. Но не липсват и трудности по организирането на дългия маршрут, както и финансови проблеми. По едно доли спира да се движи.

Но на днешния ден през 1887 г. от Виена тръгва първият влак "Ориент Експрес" от поредното му възстановяване до Истанбул.

"Ориент Експрес" (на френски: Orient-Express) е луксозен пътнически влак на частната компания Venice Simplon-Orient-Express, пътувал между Париж и Истанбул.Той има два маршрута. Първият започва от Париж и минава през Будапеща, Букурещ, през България до Истанбул (шест дни, пет нощи). Вторият се движи по по-краткия маршрут от Лондон през Париж до Венеция (два дни и една нощ).

За баща на "Ориент Експрес" се счита белгиецът Жорж Нагелмакерс, чието семейство е в железопътният бизнеса. За да се докаже, той заминава за САЩ и участва в развитието на жп транспорта на американския континент. Вдъхновен от мащабите там, когато се връща в Европа, той е амбициран да направи нещо подобно и на Стария континент. Първото пътуване на "Ориент Експрес" започва на 4 октомври 1883 г. от френската столица и преминава през  Страсбург, Мюнхен, Виена, Будапеща, Букурещ и през Русе продължава до Истанбул.

По различно време с него са пътували австрийският император Франц Йосиф I, Елизабет II - кралицата и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирланди, френският писател Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол (френски генерал и политик, президент на Франция в периода 1959-1969 г.), Агата Кристи (която го описва в емблематичния си роман), и много други знаменитости.

Пътуванията на "Ориент Експрес" намират широк отклик в пресата и изкуството. "Убийство в Ориент Експрес" е романът на Агата Кристи с главен герой белгийският детектив Еркюл Поаро. За първи път е публикуван във Великобритания през 1934 година. По-късно същата година романът е издаден и в САЩ, под името Murder on the Calais Coach, за да се избегне евентуалното объркване с романа на Греъм Грийн Orient Express, публикуван през 1932 година.

„Убийство в Ориент експрес” е най-известният криминален роман в света, а екранизацията му е обявена за най-успешния британски филм на всички времена. Еркюл Поаро пътува с Ориент експрес, но малко след полунощ луксозният влак засяда в снежна преспа. На сутринта пътниците са с един по-малко. Американски магнат е намерен мъртъв в купето си, а вратата е заключена отвътре. Пътуващите са откъснати от света и разчитат на Поаро, който единствен може да открие убиеца сред тях.

Агата Кристи посвещава книгата на втория си съпруг археолога Макс Малоун.

На легендарния експрес е посветена и една компютърна игра The Last Express.

Facebook logo
Бъдете с нас и във