Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Организациите, които споделят данни да имат по-лесен достъп до еврофинансиране

Обществено значимите данни могат да станат по-достъпни, ако се осигурят стимули на организациите, които доброволно ги споделят. Например, като по-лесен достъп до европейско финансиране и  намаляване на регулаторните бариери за тестване на иновации. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на неформално видеоконферентно заседание на министрите по телекомуникации от Европейския съюз. По време на конференцията е обсъдено предложение на Акт за управление на данните, съобщават от министерството.

Доброволното предоставяне на данни за изследователски или статистически цели, както и техният безопасен и надежден обмен, може да бъде постигнато чрез увеличаване на доверието между заинтересованите страни, е отбелязал министър Желязков. По думите му целта е да се създадат подходящите условия за физически лица и компании да се доверят, че когато споделят своите данни, те ще се обработват от организации, основани на ценностите и принципите на Европейския съюз. 

Според министъра събирането на данни в единен формат ще повиши значително доверието в доброволното предоставяне на информация за научно-изследователски или статистически цели, което ще е от голяма полза за сектори като медицината и транспорта.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във