Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Организацияна на движението при пътната връзка преди ГКПП "Капитан Андреево" няма да се променя

Пътната връзка "Генералово" при 107-ми км на автомагистрала "Марица" в посока ГКПП "Капитан Андреево" няма да бъде отваряна за движение, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Идеята беше така да се намали проводимостта на участъка за местните жители и с цел пътна безопасност.

Институциите ще продължат да търсят други възможности за решаване на проблема със задръстванията и километричните опашки от тежкотоварни превозни средства по автомагистрала "Марица" преди зоната на ГКПП "Капитан Андреево". Това се налага, тъй като предложената временна организация на движението не се приема от компетентните институции и община Свиленград.

Дългосрочното решение всъщност е да се увеличи пропускателната способност на ГКПП "Капитан Андреево" и да се изгради зона за изчакване с достатъчно паркоместа за тежкотоварните автомобили. Това обаче е в компетентността на повече от една институции, като от Агенция "Пътна инфраструктура" изразяват своята готовност за съвместни координирани действия за решаване на този проблем, уточняват от пътната агенция.

Отдавна се знае, че ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле е сред най-големите и натоварени в света по брой пътници и количество товари, преминаващи през него.

Граничен контрол се извършва както на автомобилния, така и на железопътния транспорт. Паралелно на шосейния път е изграден железопътен, като гранични гари са Свиленград на българска и Капъкуле на турска територия.

ГКПП е разположен на главния шосеен път и железопътната линия от Западна Европа през Истанбул за Азия. Тук през Античността е преминавал римският път Виа Милитарис.

Граничният пункт е сред основните за преминаване на българската границата, тук протича по-голямата част от търговията между Турция, Иран и Сирия, от една страна, и страните от Европейския съюз, от друга страна. От 2005 г. е забранено преминаването на ГКПП от пешеходци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във