Банкеръ Daily

Българско либертарианско общество

Организация предлага изцяло частно пенсионно осигуряване

Изцяло частно пенсионно осигуряване и право на избор в какво да бъдат инвестирани парите от пенсионните вноски. За това се обявиха Експертен Клуб за Икономика и Политика (ЕКИП) и Българско либертарианско общество. 

Пенсионната ни система се нуждае от спешна реформа или младите хора ще останат без парите си за старини, алармираха организациите. Те представиха своя съвместен анализ на проблема, в който се разкриват тревожните данни, че държавният ни пенсионен стълб се намира в състояние на практически фалит. Разходите за пенсии са почти двойно по-големи от приходите, които се събират от осигуровки. Ситуацията е толкова критична, че за работещите българи, които в момента са в 20-те или 30-те години на своя живот, най-вероятно просто няма да има пари за пенсии, когато остареят. Всяка година дупката във фонд "Пенсии" се запълва с трансфери от  държавния бюджет. "Това означава, че всеки работещ български гражданин плаща за държавния стълб на пенсионната система два пъти – веднъж с осигуровки и втори път с останалите си данъци", коментира Георги Вулджев от ЕКИП. 

Проблемите в солидарния пенсионен стълб са известни от много време вече, но чак сега се появява конкретно предложение за реформа. Организациите предлагат намаляване на вноската към първия стълб и преливането ѝ в частния, като се даде повече свобода на дружествата и самите граждани да инвестират спестяванията си по-гъвкаво. Според БЛО и ЕКИП гражданите трябва да имат свободата сами да решат какво да се случва със спестените им пари и ако желаят, да могат да преместят вноските си в друг фонд, друг осигурителен стълб или в спестовни инструменти по техен избор.
 
"Парите ни за старини са изключително важен въпрос, с който никой политик не желае да се захване. По-лесно е да вдигат всеки път пенсиите с по 10-20 лева, за да си спечелят подкрепата на възрастните гласоподаватели, но това не решава нищо. Нуждаем се от истинска реформа, която да гарантира, че хората, които сега започват работа, ще бъдат осигурени", заяви Стоян Панчев от БЛО.  

За да повишат спестовната култура на младите хора, организациите са създали свой Виртуален пенсионен фонд, който симулира как биха нараствали спестяванията им ако отиваха в частен, а не в солидарния осигурителен стълб. Освен чрез него, подкрепа ще се търси и през специално създаден за кампанията късометражен филм "Пенсионната схема".

Facebook logo
Бъдете с нас и във