Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Oрганизации искат синята икономика в Плана възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара и  Морски клъстър България. Двете организации подчертават, че през последните седмици е станало ясно, че в плана няма нито дума за морската ни икономика. 

 

"Синята икономика е силно застъпена в почти всички документи на Европейския съюз, много от асоциациите информираха съответните министерства за този пропуск, но за съжаление нито една не получи обратен отговор", коментират от бранша.

От там отбелязват, че голяма част от Българската крайбрежна икономика продължава да разчита на традиционни сектори като плажен туризъм, риболов, корабостроене и кораборемонт, пристанищни дейности, морски и речен транспорт, добив на полезни изкопаеми и др., но няма последователност в секторните политики и развитието на пазара на регионално и национално ниво, за разлика например от Румъния, която при подобни природни дадености и ниво на икономическо развитие, развива приоритетно своята синя икономика, следвайки препоръките на ЕС.

"Забелязва се недостатъчно добра връзка между морското образование, научните изследвания и бизнеса, застаряване на работната сила и „изтичане“ на квалифицирани кадри, ограничено и неефективно финансиране на научно-изследователската дейност (липса на институция, която да финансира специализирани изследвания, свързани с морската индустрия), недостатъчна съвременна научна  инфраструктура", подчертават двете браншови институции. 

Българската морска камара и  Морският клъстър България предлагат за осигуряването на устойчива и ефективна синя икономика у нас в Националния план за възстановяване да бъде включено създаването на Координационен център за устойчива синя икономика с основни дейности, съсредоточени в осигуряване на устойчиво развитие на морските науки, технологии и бизнес и в изпълнение на препоръките на Европейските институции и Световната банка. 

Пълното съдържание на писмото до президента Румен Радев, изпратено от двете организации можете да видите ТУК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във