Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Орешарски" е причината да сме осъдени за 24 млн. лв за "Дунав мост 2", според ГЕРБ

Предпразнично ГЕРБ и БСП влязоха в остър спор защо страната ни бе осъдена да плати 24.5 млн. лв. от Международния арбитражен съд в Париж.

В четвъртък стана ясно, че Международният арбитражен съд в Париж осъди България да плати допълнително 24.5 млн. лв. на строителя на Дунав мост 2 – испанската FCC Construccion.

Според ГЕРБ причината за това е заявената претенция за изплащане на допълнителни близо 10 млн. евро, тъй като според фирмата държавата се е забавила да осигури учредяването на концесия за добив на инертни материали, които да послужат за изграждането на насипи на прилежащата инфраструктура на „Дунав мост“ 2.

„Нито по българското законодателство, нито по договора държавата има подобен ангажимент. Въпреки това обаче, в свое писмо до управителя на компанията от 5 август 2014 година, вицепремиерът на правителството „Орешарски“ - Даниела Бобева, навярно не от свое име, признава претенцията към българската държава в размер на 10 млн. евро“, отбеляза депутатът Александър Ненков от трибуната.

По думите му тогавашното правителство „абсолютно необяснимо“ е признало дълга, а в решението си арбитражният съд се позовава именно на това писмо.

От БСП отговориха, че за пореден път ставаме свидетели на това как сегашното управление, в лицето на ГЕРБ, е евтино на брашното и скъпо на триците.

"За пореден път виждаме как се леят крокодилски сълзи за 20 млн. лева по арбитражно дело, загубено от България и се забравят 600 млн. евро, загубени от страната ни, заради недълновидното решение на ГЕРБ да прекрати АЕЦ „Белене", заяви социалистът Таско Ерменков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във