Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОРБИТЕЛ МИНА ПОД КРИЛОТО НА ДОЙЧЕ ТЕЛЕКОМ

Както БАНКЕРЪ прогнозира, след като най-важните лицензи в телекомуникациите бъдат разпределени, големите компании в бранша ще тръгнат към българския далекосъобщителен пазар. Първа се оказа най-голямата телекомуникационна група в Европа - Дойче телеком, която ще придобие 100% от акциите на Орбител чрез унгарския оператор Мадяр телеком (бившия Матав). Споразумението е било подписано на 28 ноември, съобщиха от българския алтернативен оператор, но не уточниха стойността на сделката. Заявено бе само, че Мадяр телеком ще инвестира около 7 млн. евро за развитието на Орбител. В съобщението за сключеното споразумение на официалния сайт на унгарския оператор обаче е посочена цена от 8 млн. евро.
Сделката ще приключи в началото на 2006-а, след като по нея се произнесат комисиите за регулиране на съобщенията и за защита на конкуренцията. От януари изпълнителният директор на Орбител Константин Петров ще е съветник на борда на придобитата компания, а нов изпълнителен директор ще е Николай Горчилов - един от основателите й и досегашен маркетинг мениджър. Виктор Францес запазва позицията си на изпълнителен директор.
Сключеното споразумение е първото от поредицата сливания, изкупувания и придобивания, които тепърва ще оформят окончателната картина в телекомуникационния сектор. Според някои информации Орбител преговаря повече от година с трима стратегически инвеститори и три инвестиционни фонда. От лятото обаче везните са натежали към Мадяр телеком, а сделката е била окончателно оформена, след като в началото на ноември Орбител спечели лиценз за далекосъобщителна мрежа от типа точка към много точки (point to multipoint - PMP). Въпросното разрешително освобождава алтернативния оператор от зависимостта от инфраструктурата на БТК и му осигурява реални възможности да й стане реален конкурент.
Запознати припомнят, че през 1996-а кабинетът Виденов започна тайни преговори с Дойче телеком за продажбата на Българската телекомуникационна компания. Малко преди финансовата криза през есента на същата година дори се е обсъждал вариантът българското правителство да получи заем от немския оператор, залагайки акциите на нашия телеком. До сделка така и не се стигна, но пък немските експерти получили възможност добре да огледат компанията отвсякъде.
Германците не се включиха в първата надпревара за БТК през периода 1998-2000 година. В неофициални разговори с представители на кабинета Костов от Дойче телеком предложили напълно различен подход за бъдещето й. Идеята била да поемат управлението на българския телеком, докато го оздравят и преструктурират, а после негови акции да бъдат пуснати на международните борси, като Дойче телеком си запазва правото да придобие контролния пакет. Схемата е гарантирала, че страната ще получи максимални приходи от продажбата, но най-рано след пет-шест години и кабинетът Костов я е отхвърлил.
Дойче телеком пропусна и следващата приватизационна процедура за БТК, при която компанията бе продадена на цената на едногодишната си печалба. Затова пък сега влиза в България чрез един от новите телекоми, който Ройтерс определи като четвъртия по големина далекосъобщителен оператор у нас.
Мадяр телеком предприема тази стъпка в съответствие с нашата стратегия за развитие, като се възползва от започващата конкуренция на българския телекомуникационен пазар, обясни Андраш Балог, главен стратег на унгарската фирма. Той уточни, че Орбител е избран заради сериозния си потенциал за развитие, широката гама услуги, които предлага, и добрия мениджмънт. Според новия собственик алтернативният телеком държи 25% пазарен дял в ИНТЕРНЕТ доставките и виртуалните частни мрежи (VPN), 34% от изходящата и 50% от цялата българска ИНТЕРНЕТ телефония, както и 18% от ИНТЕРНЕТ връзките през телефонната мрежа (dial-up).
Интересът на унгарската компания напоследък е насочен към придобиването на телекоми, предлагащи комбинирани ИНТЕРНЕТ и телефонни услуги. Освен тях на домашните потребители ще бъде предлагана IP-телевизия и видеофилми по поръчка от вкъщи,каза още Балог. Компанията нямала намерения да закупи дялове в други наши телекомуникационни дружества, но в стратегическите й планове е залегнал стремежът да стане най-големият алтернативен оператор в Източна Европа.
Според изпълнителния директор Константин Петров влизането на стратегически инвеститор в Орбител е било естествено развитие след привличането през 1999 г. на финансов инвеститор в лицето на ЕБВР. Колкото до обещаните 7 млн. евро, те ще бъдат вложени за интегрирането на Орбител, за развитието на новите технологии за достъп и IDSL-връзките, както и за разширяване на услугите и подобряване на тяхното качество.
В момента се правят сериозни анализи за предоставянето на WiMAX-услуги чрез широколентовата мрежа от типа точка към много точки, но според шефовете на Орбител към изграждането й засега ще се подхожда доста внимателно поради жалбата на БТК за лиценза. Разбира се, евентуалните съдебни прения могат да отложат изграждането на мрежата, но вероятността лицензът да бъде отнет е нищожна, смятат юристи. Така че не след дълго Орбител ще се превърне в равностоен конкурент на БТК, насочен най-вече към корпоративните клиенти. Гаранция за това са сериозният му потенциал за развитие и най-вече новият собственик, зад който стои най-мощната телекомуникационна компания на континента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във