Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОРАНЖЕВА КАРТА ПРЕБОРИ ЛЕКАРСТВЕНИЯ СПИСЪК

Протестите на пациентите срещу новия лекарствен списък, който влезе в сила от 1 септември, изненадващо се увенчаха с успех, въпреки че институциите нямаха принос за това. С решаването на проблема с лекарствата за близо 54 000 болни от астма, епилепсия, диабет тип две и хроничен хепатит В се ангажира фармацевтичната фирма GlaxoSmithKline (ГлаксоСмитКлайн). Заради проблеми с документите тя не бе включена в конкурса на здравната каса и това стана причина от листата да отпаднат основни скъпоструващи медикаменти, което пък предизвика недоволство сред болните. В отговор Европейската централа на компанията отпусна субсидия от 3.5 млн. лв., които трябва да покрият над 50% от разходите на пациентите. Медикаментите могат да се закупят в над 1000 аптеки в страната благодарение на социалната програма на компанията, назована Оранжева карта.
Програмата работи от 2004 г. и целта й е да осигурява прозрачност и стабилно лечение на нуждаещите се, уточниха от международната компания. Чрез картата ГлаксоСмитКлайн всъщност ще поеме непосилната цена на медикаментите за лечение на астма, епилепсия, диабет и хепатит в новия лекарствен списък. След направените промени в реимбурсната листа на касата се оказа, че цялостното лечение на болните ще струва не по 60-70 лв., както беше досега, а близо 250 лв. на месец. Сумите, които ще заплащат астматиците по тази програма, са 25.60 лв., за диабетиците разходите ще са 16.79 лв., а лекарствата за пациентите с епилепсия ще струват 22.83 лв., обяви генералният директор на компанията за България Илияна Паунова. По този начин болните няма да са принудени да спират или да променят лечението си, защото ще си осигуряват медикаменти на старите цени.
В програмата може да се включи всеки пациент, страдащ от посочените заболявания, увериха представителите на компанията. За да получи необходимия медикамент обаче, той трябва да разполага с валидна рецепта от личния си лекар. Картата е индивидуална и не може да се преотстъпва. След подаването на заявка във фирмата тя се издава в срок от 4 до 14 дни, но е безсрочна.
Проблемът е, че отпуснатата субсидия покрива разликите в цените за срок от шест месеца. Хората от ГлаксоСмитКлайн се надяват за това време здравната каса да промени лекарствения си списък, но реакцията й едва ли ще е толкова бърза. Преговорите за промени в рамковия договор за следващата година все още не са започнали, освен това реимбурсният списък бе подписан от новия директор на здравната каса д-р Румяна Тодорова, а тя трудно ще се отрече от първата си тежка дума. Въпреки това засега оранжевата карта дава не само шанс за по-добро лечение на пациентите, но и повече време на пациентските организации да извоюват по-евтини лекарства в бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във