Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Определиха строителите на жп отсечката за над 1 млрд. лева

Националната компания "Железопътна инфраструктура" определи изпълнителите за модернизацията на отсечката Елин Пелин - Костенец, оценена на над 1 млрд. лева. 

По първата обособена позиция начело е консорциумът, в който участват фирмите "Дженгиз" и "Дуйгу". Тези фирми бяха ангажирани със строителството на новото летище в Истанбул. Предложена цена от тях е 498.8 млн. лв. без ДДС. У нас "Дженгиз" бе сред строителите на магистрала "Люлин". По-назад са класирани офертите на обединения начело с "Главболгарстрой" и с "Трейс Груп Холд". 

По втората обособена позиция печели консорциум между италианската "Салчеф - Гигастрой". Ценовата й оферта е в размер на 126.39 млн. лв. без ДДС.  На второ място остава предложението на полската фирма "Тракция". 

По обособена позиция №3 победител е обединението между "Чайна Комюникейшън Кънстракшън Къмпани" ЛТД и "Трейс - София". Предложена цена е 283. 8 млн. лв. без ДДС. На втора позиция е класирано предложението на консорциума между "Щрабаг" и "Джи Пи Груп". 

Очаква се договорът с избраните изпълнители да бъде сключен до края на месец февруари 2019 година.

Проект "Модернизация на железопътен участък Елин Пелин – Костенец“ се финансира от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020. Общата дължина на трасето е 51 км, разделено в три позиции, а проектната скорост е до 160 км/ч за конвенционални влакове. В рамките на проекта ще бъдат изградени над 20 км тунели и 23 моста и виадукти, с обща дължина около 3 км. Предвижда се модернизация на 5 жп гари, както и премахване на всички пресичания на едно ниво между жп транспорта, автомобилното движение и пешеходците.

Преди дни беше подписан договор за изграждане на тягова подстанция Казичене, която също е част от проекта Елин Пелин – Костенец. Изпълнител е обединение “ТПС“ ДЗЗД, което включва "ВДХ" АД (предишно име "Водстрой 98") и "Еврометал строй-В" ООД, а срокът за приключване на дейностите е до 27 месеца, съобщават от НКЖИ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във