Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Оправят 20 000 км. лоши пътища за шест години

Около шест-седем години ще са нужни на пътната агенция, за да се справят с всички пътища в лошо състояние. Строителният министър Николай Нанков отчете, че 8000  км републитакански пътища и 12 000 км от общинската мрежа са в лошо и много лошо състояние.

Сега  40-50 млн. лв. всяка година отиват за т. нар. палиативни ремонти, т.е. кърпежи, само на републиканската пътна мрежа и още толкова за общинската. В момента всяка година се рехабилитират напълно 400-450 км, но след въвеждането на тол такси ремонтите щели да се увеличат 3 до 4 пъти, уверява Николай Нанков.

Регионалният министър обеща по-строг контрол от ведомството и ДНСК  над кметовете, които раздават обществени поръчки за пътни ремонти.

Още днес трябвало да започне строителството на новия лот от АМ "Хемус" между Ябланица и ПВ "Боаза",но забавянето ще е минимално заради лошото време, каза министърът. 9-те километра ще бъдат изградени за по-малко от заложения срок от 2 години.

Нанков посочи и следващата отсечка - 16,5 км от ПВ "Белокопитово" край Шумен до Търговище. В момента той се довършва като проект, има избран изпълнител и стартира до не повече от 2 месеца.

Следват 52-та км до разклона Ловеч - Плевен, които в момента се поректират.

"С новото проектиране пестим около 350 млн. лв. на държавния бюджет - няма да бъдат налични 3 тунела и около 17 други инженерни съоръжения – мостови, виадукти, които са и трудни за поддръжка."

През тази година ще се изберат строители, а ако условията са добри, още през есента ще стартира реалното строителство. 

Още 85 км ще се проектират тази година в участъка от Плевенско до Бяла и Велико Търново, който трябва да стартира в средата или в края на 2019 г. Тогава от "Хемус" ще останат само около 50 км между Великотърновска и Търговищка област.

Нанков по традиция обвини пътищата, неремонтирани от 40 години, и каза, че през последните 30 години политиката е била подобни пътища да се запълват със студена смес след зимния сезон и после да "цъфват".

За некачественото саниране Нанков посочи, че "в други страни падали цели сгради" и успокои, че некачествената топлоизолоация се поправя за сметка на изпълнителя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във