Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Опорни точки от упор

В пиесата с ЕРП-тата главната поддържаща роля сякаш се е паднала на мажоритарния собственик на "Икономедия" Иво Прокопиев. През седмицата в интернет бе разпространен негов мейл с дата 6 май до редакционните екипи на вестниците "Капитал", "Капитал дейли" и сайта Dnevnik.bg, в който излага възгледите си по темата.


"Здравейте всички, темата с лицензите на ЕРП се развива по "Костинбродски сценарий". По потвърдена от два източника информация - среща на Бобева с посланици от ЕС седмицата преди този уикенд, и източник на ЕВН от МИЕТ, има план лицензите на трите ЕРП да се отнемат на 15 май, непосредствено преди изборите", пише в писмото си Прокопиев. (Между другото, 15 май мина.)


След това издателят явно задава някои опорни точки под формата на негови разсъждения по темата:


*Както при скандала с бюлетините, идеята е да се създаде максимално напрежение и популистка вълна, от което да спечели правителството и партиите от управляващото мнозинство преди изборите. Вероятно има правена социология, която показва подкрепа за такива действия, които подкрепят намаляването на цените на тока, защитават бедните от монополите, наказват алчните чужди инвестори и оставят "фирмите в България на българите".


*Причината да се стигне дотук, е нежеланието на ДКЕВР да отчете разходите, които НЕК е дръжен да направи, за да покрие на ЕРП разходите, които те правят за изкупуване на енергия от ВЕИ.Нежеланието идва от политически натиск да не се увеличават цените на тока. Този момент беше ясно коментиран в писмото на Йотингер, че ДКЕВР не е политически независим орган.


*Първо, отнемането на лицензите не е законно. Установяването на това обаче ще отнеме години съдебни дела в България и чужбина. Цената ще я платят данъкоплатците, защото след приключване на делата държавата ще трябва да изплати инвестициите в пълен размер. Общата стойност на направените инвестиции от трите ЕРП е поне 4 млрд. лева.


*ЕРП са ключов контрактор в икономиката. Отнемането на лицензите ще създаде тотална правна несигурност, защото ще постави на риск хиляди договори за доставка на ток, изкупуване на ток, множество други договори за изпълнение.


*Трите ЕРП са страна по ВЕИ проекти с договори за изкупуване с поне 2-2.5 млрд. лв. банков дълг.Освен удар по инвеститорите във ВЕИ това е удар по финансиращите банки, защото те трябва да заделят провизии и посрещат регулаторната несугурност с капитала си. Подобен размер провизии представлява системен риск за банковата система в България.


След тези и други разсъждения Прокопиев нарежда да се търсят посланици от ЕС за впечатления от срещата с Даниела Бобева, премиера Пламен Орешарски, Красен Станчев от инициативата "Да спасим енергетиката", както и политическите сили - ГЕРБ и Реформаторския блок.


Подобно поведение, разбира се, е в разрез с нормите на обективната журналистика, които, според твърдения на самия Прокопиев, неговите издания стриктно спазват. Нека не забравяме, че мажоритарният собственик на "Икономедия", освен в издателския бизнес, има сериозни интереси и в енергийния бранш и най -вече в сектора за възобновяемите енергийни източници, върху които толкова силно акцентира в своето писмо. Друга негова фирма - "Булброкърс", пък бе посредник при сделката за продажба на държавния дял в EВН на фондовата борса.


В конкретния случай обаче Прокопиев има друг поглед върху нещата: "Единственият истински скандал, който виждам, е проникването в чужда електронна поща. Този, който го е направил, е извършил престъпление. Това е скандално и недопустимо. Както се вижда и от съдържанието на публикувания и-мейл, в него няма нищо лично, обидно или нередно. Напълно нормално е по значими теми да се водят подобни вътрешни обсъждания. Подчертавам, това е само част от по-голяма вътрешна дискусия. Във всяка медия се води такъв обмен на мнения и факти. Споделил съм личното си мнение какво мисля за показната акция с отнемането на лицензите на ЕРП преди изборите", твърди издателят, цитиран от собствените си медии.


Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев също реши да коментира Прокопиевото писмо. Той го определи като доказателство за най-уродливото срастване на бизнеса, медиите и неправителствения сектор. Стойнев нападна Прокопиев и обясни, че вече е разбрал какъв сценарий е действал в България от идването на новото правителство на власт. "Виждаме, че мейлът е с дата 6 май, в него се приканва директорът на Института за пазарна икономика Красен Станчев да свика енергиен борд", обясни Стойнев. По думите му тези разпореждания са били изпълнени и в началото на седмицата трите електроразпределителни дружества и производителите на "зелена" енергия настояха за създаването на такъв независим орган.


Министърът разказа също как при посещението си през миналата година в "Мини Марица -изток" работниците не са знаели какво ще правят. А причината за тяхното състояние бил подготвеният скрит сценарий за продажбата им. "Затова очаквам съвсем скоро да се появи и писмо, в което се диктуват и действията на ГЕРБ и Реформаторския блок относно предстоящия вот на недоверие", посочи Драгомир Стойнев, заканвайки се, че в пленарната зала опозицията ще трябва да отговаря на много въпроси, включително и на кого са били обещани мините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във