Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

Опонентите ни говорят за разруха, а разруха остава само след тях

Премиерът Бойко Борисов се включи на живо във Фейсбук заедно с финансовия министър Кирил Ананиев и просветния министър Красимир Вълчев, за да прочете прессъобщение, в което се казва, че рейтинговата агенция "Фич" е повишила перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна.

"Нашите противници говорят за разруха, но разруха остава само след тяхното управление. "Фич" отчита като риск за страната ни несигурния резултат от изборите. Дори и международните експерти знаят, че след коалицията БСП и ДПС следва само фалит и криза. Когато ние управляваме, всички програми работят и парите стигат до хората", беше един от изводите на премиера.

"Единствено в България перспективата се повишава по време на пандемията. От изключително значение за всичко това е присъединяването ни към чакалнята на еврозоната", подчерта Борисов. "Дефицитът ни и външният дълг са сред най-ниските в Европа. Това посочват експертите. А нашите противници отново казват, че ние сме задължили българите. Това е поредната им лъжа", каза той.

Министър-председателят посочи, че опонентите му се опитвали да се оправдаят, че случващото им се било заради ГЕРБ преди тях. "Обаче като дойде ГЕРБ на власт - всички фондове работят до ден днешен. При някаква политическа промяна, за тях промяната е несигурност, защото елементарно е да се види, когато сме ние, е оценките са стабилни, положителни, най-добри. Когато обаче има риск, те веднага казват - от несигурни резултати от изборите", изтъкна Борисов.

"Фич" обяви повишаване на перспективата на дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от стабилна в положителна, каза министърът на финансите. "В съобщението на рейтинговата агенция са посочени факторите и причините, заради които те ни дават тази по-висока оценка. На първо място е нашата възможност да се справим с рисковете, които стоят от пандемията. Ние показахме много добри резултати в периода на пандемията и те оценяват тези наши действия. Оценяват също така и по-доброто икономическо развитие за страната, както и политическата обстановка и стабилната политическа среда, в която се развива нашата страна", отбеляза още Ананиев.

"Има нещо, което е изключително важно. Към самото становище на "Фич" е приложена една таблица, която показва как се е изменила перспективата в страните, които имат нашия кредитен рейтинг. Единствената държава, която по време на пандемия повишава на положително перспективата, това е България. В резултат на пандемията на всички държави с нашия кредитен рейтинг се намалява на стабилна", отчете финансовият министър.

"Тоя превод точен ли е?", попита Борисов, а Ананиев увери, че преводът е точен. Следващият въпрос беше: "Пари на тая кредитна агенция давали ли сме?". "Не", отговори ресорният министър.

Министър-председателят поиска да се сложи на сайта на Министерство на финансите оценката на "Фич". Според него, така експертите ще можели да прочетат какво пишат най-добрите икономисти и финансисти в света. "Тяхната работа е да оценяват. Когато правиш оценка на нещо, съобрази се с най-добрите в света и тогава го оцени. Виж какво ни казват те. Положителната перспектива отразява намалението на макроикономическите рискове. Нашето управление намалява въпреки пандемията макроикономически рискове", заинтригува се Борисов.

"БСП имат шампиони, които са фалирали по 23-4-5 банки", подчерта премиерът.

"Гледай какво сега пише като опровержение на вчерашния пост на нашите политически опоненти. Рейтингът на България е подкрепен от нейните силни външни и фискални баланси. Какво е да кажеш, че е разруха и фалирала? Това е лъжа. Най-добрите финансисти казват: Министър Ананиев така управлява финансите, че има много силни външни и фискални баланси. Второ - надеждна политическа рамка. Тези, които щели да правят революция като дойдат, с кое - не знам", изтъкна министър-председателят.

Премиерът коментира, че неблагоприятни условия според "Фич", са демографските данни. "Това е за целия свят, особено за Европа, за България. Върху това много трябва да мислим не само за образованието, а за демографската политика. Това трябва да ни е за следващото управление. Изключително важно, защото това е единственият риск", коментира още Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че между 50 и 100 % са вдигнати доходите. "Отчасти благодарение на подобрението на събирането на данъците и по-слабо от очакваното икономическо свиване. Това е в отговор на хората, които казват, че мерките 60 на 40, 80 на 20 не работят", обясни той.

Спасението е мощна армия от преболедували с антитела и мощна армия от ваксинирани, отчете премиерът. По думите му, тогава икономическите данни ще бъдат още по-добри. 

Той отбеляза, че в петък сме завършили деня с 14 хил. ваксинирани: "От сутринта в 7 часа се ваксинират. Министър Ангелов съм го оставил по опашките. Тези, които се назлъндисваха сега, нека да видят как се ваксинират хората. Това ние спасението"

Този път анализът на прессъобщението от "Фич" беше направено край нива. Преди време, докато бяха седнали на дървени пънове, в "оперативка край пътя", Борисов, прочете пред Ананиев и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков прессъобщение, че кредитната агенция "Муудис" е повишила дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на Baa1 със стабилна перспектива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във