Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Опонентите на ГЕРБ настояха Дончев да внесе Плана за възстановяване в ЕК

Вицепремиерът в оставка е на път да получи "неофициална" санкция от парламента

Депутатите в Комисията по бюджет и финанси настояха вицепремиерът Томислав Дончев да внесе официално Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия възможно най-бързо, а проектите евентуално да бъдат променени на по-късен етап, при сформирането на ново правителство. 

От БСП, ДПС, "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се, мутри вън" се противопоставиха на тезата на Дончев, че стратегията по която страната ни ще кандидатства за средствата в размер 12 млрд. лв. от ЕС, трябва да бъде официално внесена след санкция на парламента. Основният контрапункт бе, че това е правомощие и задължение на изпълнителната власт. 

Срокът за внасяне - от 30 април до 2022 г.

България получава достъп до 50 млрд. лева от Европейския съюз до 2030 г., а Планът за възстановяване и устойчивост е само една четвърт от този разполагаем ресурс, обяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев пред парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която започна двудневно обсъждане на въпросния план.

"Не може Планът за възстановяване да се гледа самостоятелно. Той е подготвен така че да се комбинира със средствата от фондовете, Фонда за справедлив преход и останалите инструменти", подчерта той и добави, че е взето решение да не се теглят заемите, до които ЕС ни дава достъп.

Дончев обясни, позовавайки се на информация от Европейската комисия, че крайният срок за внасянето на въпросния план е 2022 година, а датата 30 април е само "инструктивна". Досега само Португалия е внесла своя план, а редица европейски държави, подобно на България са на етап обсъждане с Еврокомисията.

Въпреки това по време на оперативка в къщата му в Банкя премиерът Бойко Борисов обяви в аванс, че в сряда Министерският съвет ще приеме Плана за възстановяване и ще го изпрати в Брюксел.

Натиск от депутатите

В отговор на въпрос от депутата от "Има такъв народ" Пламен Дaнаилов, вицепремиерът в оставка потвърди, че в сряда ще внесе сегашния вариант на плана за одобрение от Министерския съвет, но би изчакал до последния ден, в който е на поста вицепремиер, за да получи санкция от парламента и да го изпрати в Брюксел.

"Казвам го без никакво политическо лукарство, не е почтено да се изпрати в Брюксел без санкция на Народното събрание", подчерта той и добави, че е много трудно планът да се изпрати в Европейската комисия, а след това да се поиска да бъде върнат за доработка.

По думите му не е ясно дали, ако планът бъде внесен на по-късен етап, ще се забавят плащанията към България, защото все още инструментът не е ратифициран във всички страни от ЕС.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров на свой ред призова да се гарантира приемственост между отиващото си правителство на Бойко Борисов и следващия кабинет, независимо дали ще е редовен или служебен.

В отговор на въпрос от социалиста Румен Гечев, вицепремиерът акцентира, че директни плащания към бизнеса и домакинствата не са разрешени, не могат да се изграждат и ядрени централи със средствата. Дончев подчерта, че са заложени големи средства за дигитализация на администрацията и това ще доведе до нейното съкращаване.

Колкото до споменатата санкция на парламента, Йордан Цонев от ДПС каза, че темата не трябва да се политизира и Планът за възстановяване трябва да остане отговорност на изпълнителната власт.

В реплика към Мария Капон от "Изправи се, мутри вън" Томислав Дончев поясни, че "в нормална политическа обстановка" би започнал процедура по предварителна проверка на плана от страна на Европейската комисия още утре. Според него това е и най-разумното, тъй като тази процедура, която продължава около 2-3 седмици, не е обвързваща и едва след нея Планът може да бъде внесен в ЕК официално. От изказването му се разбра, че може би това е имал предвид премиерът в оставка Бойко Борисов в коментара си от Банкя.

Впоследствие Румен Гечев съобщи, че БСП ще внесе предложение в парламента, с което да задължи правителството официално да изпрати сегашната версия на плана в Европейската комисия, а от "Има такъв народ" настояха изпълнителната власт да си изпълни задълженията и да не ги прехвърля към парламента, като се иска санкция от Народното събрание. Същата позиция изказаха и от "Изправи се, мутри вън".

"Когато казах, че не бих пристъпил към внасянето на плана, повечето политически сили имаха предложения за промени и идеи за нов план. Сега дори на база дебата в Бюджетна комисия, бих пристъпил към тази стъпка", обобщи Томислав Дончев.

Малко по-късно депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев каза, че е 99% сигурен, че правителството ще си изпълни задълженията и ще внесе плана в ЕК.  

900 млн. лв. за бизнеса

Екипът на Томислав Дончев поясни, че 12-те млрд. лв. по Плана за възстановяване няма да стигнат за нито едно структурно предизвикателство в българската икономика, очертани в докладите на Европейската комисия. За представителите на бизнеса бе пояснено, че за иновации в предприятията са предвидени 900 млн. лева. И всеки един бранш може да кандидатства за тях, въпреки че не е назован конкретно в документа.

Освен представители на изпълнителната власт и депутати, в дискусията участват Фискалният съвет, работодателските организации и синдикатите, Сдружението на общините.

*Статията е обновена в 17.02 часа на 27 април

Facebook logo
Бъдете с нас и във