Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Опит да щипнат Захариев по джоба

Пресечена възможност за грабеж и осъден олигарх - това си звучи като сюжет за научнофантастичен разказ, когато става дума за нашата правораздавателна система, но се оказа  факт. Решението на Върховния касационен съд (№212 от 19 януари) попари мераците на Валентин Захариев, първия приватизатор на „Кремиковци“, който доволно "изсмука" и доведе гордостта на родната ни металургия до фалит, да прилапа и малкото останали атрактивни  имоти на дружеството. Почти десетилетие след като го ликвидира, Захариев се опита да врътне поредната схема и да присвои почивната база на предприятието в Китен.

Преди повече от два месеца в. "БАНКЕРЪ" разкри подготвената в края на управлението на Захариев "комбинация", чрез която той трябваше да сложи ръка на емблематичната за нашето Черноморие почивна база.

Тук е моментът да припомним, че става дума за две 14-етажни сгради от хотелски тип, със застроена площ по 4923 кв. м всяка, и за постройка на един етаж, в която са разположени кухнята, столовата и сервизните помещения (върху площ 1674 кв. м), плюс над 26 дка земя, върху която са изградени бунгала.

Врътката за присвояването на този имот за милиони

започва още в далечната 2001 година. "Сделките" за неговото "пренасочване" от едни ръце в други преминават през два етапа - за да бъдат максимално заметени следите. Първоначално в качеството си на новоизлюпен собственик на комбината (който той придоби за 1 лев) Захариев подписва договор за аренда със специално създадена за целта фирма и, естествено - назначени в нея "собственици" - софийското акционерно дружество "Аква тур 21". Това, разбира се, става непосредствено след като базата е ремонтирана и в нея вече са потънали над 1 млн. лв., излезли от касата на "Кремиковци". Любопитна подробност (ако съдим по информацията в "Държавен вестник"), е, че фирмата арендатор е създадена само ден преди подписването на контракта за аренда - на 5 април 2001 година. Интересното е и друго - документът, с който се запазва името на дружеството в Търговския регистър (уведомително писмо, с което в. "БАНКЕРЪ" разполага), носи парафа на съпругата на Захариев - Катя Проданова-Захариева. Това "запазване" едва ли е било случайно, независимо че по това време на хартия като негов изпълнителен директор е записана Гергана Йорданова Тонева-Кутова. Тя всъщност е човекът, който сключва договора като арендатор. А за арендодателя параф поставя Валентин Захариев.

Малко преди "Кремиковци" АД да бъде окончателно обявено в несъстоятелност (на 31 май 2010-а), собствеността в "Аква тур 21" някак съвсем "резонно" се връща в "родното гнездо".

На 25 септември 2015-а дружеството се сдобива с нов изпълнителен директор - сина на Захариев - Кирил Валентинов Захариев. Според първия публикуван списък на акционерите (от края на 2012-а), акционерното участие в дружеството е разпределено между членовете на цялото семейство. Съпругата на Захариев - Катя Проданова-Захариева, притежава 300 акции, а синовете им - Кирил и Петър - по 100 акции. Тези дялове на практика формират целия 100-процентов регистриран капитал.

Очевидно обаче след влизането на синдиците в обявеното в несъстоятелност "Кремиковци" АД условията на арендния договор вече не са устройвали семейството. При опита те да бъдат отстранени от почивната база на морето изведнъж

от архива на семейството изникват два "предварителни договора"

за покупко-продажба на сградите и земята в Китен. И двата са с дата 12 август 2005 година. Според тези документи трите сгради трябва да сменят собственика си срещу 2.2 млн. лева. А 26-те дка земя ведно с десет бунгала са "оценени" на "колосалната" сума  от... 800 хил. лева. По това време оценката на морските имоти е най-малко пет пъти по-ниска от тяхната актуална пазарна цена.

На база на тези "документи" Захариев започва да води съдебни дела, за да легитимира окончателно собствеността си върху морските имоти, като предявява претенции тези предварителни договори за покупко-продажба да бъдат обявени за окончателни.

И ако съдим по първоначалните решения на бургаските съдилища (на окръжния и апелативния съд там), Захариев е бил напът да получи това, което е пожелал. И двете съдебни инстанции са решили, че тези документи са си съвсем автентични - независимо от факта, че не фигурират в регистрите на предприятието.

Прът в колелата на натоварената каруца на Захариев

обаче слага Върховният касационен съд. Той отменя решенията на предишните съдебни инстанции и връща имотите в обявеното в несъстоятелност дружество "Кремиковци" АД. Но в добавка и осъжда Захариев да заплати 34 595 лв. - разноски по делото.

Друг е въпросът, дали тези пари едва ли някога ще влязат в масата на несъстоятелността, като се има предвид, че още в края на 2014-а семейната фирма на Захариеви е била осъдена да заплати неразплатените преди десетилетие арендни вноски, определени още по първия договор и според последвалите го анекси.

Според решението на Софийския апелативен съд "Аква тур 21" АД е осъдено  да изплати 321 201.25 лв., плюс законната лихва от 72 559.97 лв., а също и задължения към Софийския градски съд - в размер на 18 902.40 лв., и към Софийския апелативен съд - в размер на 9451.20 лева.

И макар, че синдикът на комбината Цветан Банков отдавна е получил изпълнителен лист за тези суми, до този момент не е постъпил и лев в касата на "Кремиковци".

Успокоителното в този случай е, че поне имотът е спасен и може да бъде продаден на нормален търг и при нормални цени. А средствата от това да покрият поне минимална част от задълженията на кредиторите на комбината. Оттук насетне обаче остава нелеката задача имотът да бъде "спасен" от фамилията на Захариеви. А това едва ли ще се случи без препятствия. И отново ще са на ход правоохранителните органи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във