Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Опекуните на националната сигурност

През шейсетте години на миналия век бе на мода един италиански шлагер - Марина, Марина. Беше любим на дядо ми, затова си го спомням.


Заради този шлагер се появил и виц. Семпъл, но показателен.


Един мъж от село го викат в армията за запас. И пише оттам писмо на жена си: Жена, тук много ни действат, но има и развлечения - с Марина лягам, с Марина ставам. Като прочела за Марина, жена му побесняла. И кратко му отговорила: Мъжо, децата са добре, работата е много, но има и развлечения - с комшията лягам, с комшията ставам! Не знам в днешно време кой с кого си ляга, а и не ме интересува! Установих обаче, че Марина пак е на мода! Този път в приказката за съвременната Пепеляшка, чиито ръце разделят не граха от лещата, а правилните от неправилните кандидати в ядрената енергетика.


Гледам тези дни един популярен водещ и топ репортерка да се цъклят от екрана и от напън да разкрият кой е поръчал преди година побоя над бившия шеф на АЕЦ Козлудуй едва не им изхвърчат очите от орбитите.


Питат ли питат, натягат пружината и не спират да повтарят: националната сигурност, та националната сигурност... Да, ама чудя се аз защо чак сега се сещате да питате? Не че въпросът не е важен.


Напротив - много е важен! Не че битият не се е оплакал. Не че не е споделил и съмненията си кой го е направил. Чу ли го някой обаче? Ако се съди по резултата от следствието - не! Та затова днешното питане хем е на място, хем е позакъсняло! Хем звучи някак нагласено.


И пак се чудя - на собствения си акъл този път! Защо бе джанъм като им е толкова важна на тези двамата националната сигурност, не питат в чии ръце е тя днес. И тук точният отговор е: на Марина! Не онази вдъхновителка от песента. А на 28-годишната девойка, специалист по царския орел в България - Марина Армутлиева. Вярно е, че между тока и орела има и общи неща - пътуват надалече. Но оттам няма как да опазят пустата национална сигурност. То за тази работа акъл се иска! Или поне да знаеш що е това отработено гориво, що е това реактор... Пък ако щеш - и разлика между киловат и мегават да правиш, не да ги бъркаш с херците от дискотеката. Ако греша, министър Цветанов да ме поправи.


Може и министър Добрев, стига да не съобразява отговора си с това как се уреди с държавен пост на бай Еди кой си дъщеря му. Защото така националната сигурност се оказва в ръцете на поредната приятелска дружинка , от името на която подписва госпожица Армутлиева.


Обаче да спра да питам, че може и мен да набият!

Facebook logo
Бъдете с нас и във