Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ОПЕК+ се съгласи да увеличи добива със 100 000 барела на ден през септември

Представителите на 13-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните 10 партньора от ОПЕК+ се споразумяха да увеличат общо добива със 100 000 барела на ден през септември. Това е записано в комюникето след министерската среща на ОПЕК+, съобщава Франс прес.

По-рано днес и мониторинговият комитет на ОПЕК+ препоръча повишаване на производството на петрол през септември в този обем. Министрите на страните от  ОПЕК+ не са обсъждали други варианти, уточнява ТАСС.

В коммюникето се подчертава още, че свободните мощности за добив на нефт в света в момента са сериозно ограничени и затова е необходимо много внимателно да се използват. Според графика за производството през септември, Русия и Саудитска Арабия ще повишат добива на нефт с по 26 хил. барела на ден всяка от тях до 11.03 млн. барела на ден. 

Датата на следващата министерска среща на алианса бе изместена за 5 септември, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на участници в обсъжданията.

На предишното си заседание на 2 юни ОПЕК+ реши да увеличи добива с 648 000 барела дневно през юли и август, което бе повече от увеличението с 432 000 барела през юни.

ОПЕК+ включва страните износителки на петрол от ОПЕК и водещи производители на суровината, които не членуват в картела, като Русия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във