Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ОПЕК не е причината за ръста на цените на газа и нефта

Страните от ОПЕК нямат участие в ръста на цените на природния газ и на нефта. Проблемът е в недостатъчните инвестиции в нефтогазовия отрасъл. Това е заявил генералният секретар на Организацията на страните – износителки на нефт (ОПЕК) и представител на Кувейта - Хайсам ал Гайс, в интервю за американския телевизионен канал CNBC.

„ОПЕК не стои зад ръста на цените. Има редица фактори, извън ОПЕК, които в крайна сметка доведоха да повишаването на цените на  природния газ и на нефта. И, според мен, цялата работа е в недостига на инвестиции - хроничният недостиг на инвестиции", е казал ал Гайс.

По думите на генералния секретар на ОПЕК, такава е "суровата реалност", която трябва да се осъзнае. Едва тогава ще може да се намери решение. То, както отбелязва ал Гайс, е повече инвестиции.

Той добавя още, че ОПЕК поддържа близки отношения с Русия по въпроса за управлението на нефтения пазар, като те разделят политиката от съвместната работа по управлението на баланса на пазара.

По неговите думи, ОПЕК вече се е сблъсквал с "предизвикателства" като конфликти между страните и по-рано в своята история, например, по време на ирано-иракската война през 80-те години на миналия век и нахлуването на Ирак в Кувейт през 1990 година.

На 3 август страните от ОПЕК+ одобриха решение за увеличение на добива на нефт през септември със 100 хил. барла на ден. При това Русия и Саудитска Арабия ще могат да повишат добива на суровината с 26 хил. барела на ден всяка от тях до 11.03 млн барела на ден.

Общият размер на добива на нефт от страните от алианса може да нарасне до 43.95 млн. барела на ден. В съобщението от срещата тогава беше отбелязано още, че свободните мощности за производство на нефт в света са сериозно ограничени и затова трябва много внимателно да се използват.

Освен това, от ОПЕК отбелязаха, че хроничното недоинвестиране в нефтения сектор е намалило свободните мощности за добив.

Следващата среща на ОПЕК+ ще се състои на 5 септември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във