Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОПАШКА СЛЕД ДЖЕЙЛАН

Каскадата Горна Арда ще се строи без турския Джейлан холдинг, стана ясно след приключилата на 8 ноември четиринадесета сесия на Българо-турския комитет за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Турската страна не посочи друга фирма, която да замести като стратегически инвеститор Джейлан Холдинг, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев при завръщането си от Анкара. Но според него българското правителство вече имало мнение коя измежду компаниите, с които преговаря да станат стратегически инвеститор, е най-близо до нашите очаквания и интереси. Това била белгийската Трактабел. Другите фирми, с които се водят преговори, са италианският енергиен гигант ЕНЕЛ хидро, канадската Хидро Квебек, Сименс и френската Буик. Най-късно до Коледа НЕК очаква заинтересованите инвеститори да представят конкретните си оферти, като най-доброто предложение ще се избере чрез конкурс.


Решението за излизането на Джейлан холдинг от смесеното българо-турско дружество ХЕК Горна Арда по всяка вероятност ще се вземе идния четвъртък. Тогава съветът на директорите ще гласува НЕК да изкупи по номинал акциите на Джейлан и да стане едноличен собственик. Намеренията са на избрания стратегически инвеститор да бъдат продадени от 51 до 67% от акциите на дружеството, а НЕК да запази блокираща квота.


При новата ситуация НЕК ше участва чрез апортнa вноскa и с привлечени средства. Апортната вноска - вецовете по Долна Арда, по предварителни изчисления е в рамките на 60-80 млн. щ. долара. Подизпълнителите на проекта по доставка на оборудване ще се избират чрез търг и изявилите желание турските фирми ще участват в него наравно с всички останали кандидати.


Оттеглянето на Джейлан министър Чачев определи като форсмажорно обстоятелство, при което одържавяването на Банк Капитал било естествено явление. Българската страна ще отчете това при евнтуален иск за неустойка по договора. Ще се приспаднат и разходите, които Джейлан е направил за първия етап на проекта.


На 6 ноември българският премиер Иван Костов изпратил чрез Евгени Чачев писмо до турския премиер Бюлент Еджевит. Според турската преса в него той настоял Джейлан Холдинг, като собственик на фалиралата Банк Капитал, да напусне България. Всекидневникът Милийет коментира случая под заглавие България наложи вето на Джейлан.


Според в. Хюриет пък турският вицепремиер Месут Йълмаз и министърът на енергетиката и природните ресурси Джумхур Ерсюмер защитили възможността Джейлан Холдинг да продължи изпълнението на проекта за каскадата Горна Арда и изграждането на автомагистрала Марица, тъй като само банката на холдинга била в затруднение. Това обаче звучи нелогично на фона на решението на Анкарския търговски съд да постави под запор имуществото и финансовите средства на Джейлан.


До намирането на чуждестранен инвеститор България ще действа само по проекта Горна Арда. Държавата вече отпусна 30 млн. лв. за строителните работи. От тях досега са оползотворени 5.2 млн. лв., включително и за прокарването на отбивния тунел на язовир Мадан.


Надежди има и за доизграждането на автомагистрала Марица. С наши средства ще продължи строителството в участъка Оризово-Хасково - каза пред журналисти министър Чачев. Междувременно ще се търсят и инвеститори, които да поемат проекта. Ако това не стане, ще поискаме кредит от Европейската инвестиционна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във