Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Опасенията за рецесия в САЩ през 2020 г. се увеличават

Американските бизнес лидери все повече се притесняват, че САЩ ще влязат в рецесия до края на 2020 г. Техният основен страх се дължи на протекционистката търговска политика, съобщава CNN, цитирайки доклад, публикуван от Националната асоциация за бизнес икономика на САЩ.

Проучването, базирано на отговорите на 53 икономисти, е водещ барометър за това къде американската бизнес общност счита, че икономиката е начело. "Увеличеният търговски протекционизъм се смята за основен риск за растежа от страна на мнозинство от респондентите", заяви в изявление Грегори Дако, главен американски икономист на Oxford Economics.

Докладът отчита усложнената ситуация около Съединените щати и търговската им война с Китай също така и с други основни търговски партньори, включително Мексико и Индия. Според анкетираните, рискът от рецесия скоро ще стане по-нисък, но ще се "надигне бързо" през следващата година. Рискът от рецесия през 2019 г. е едва 15%, но до края на 2020 г. ще достигне 60%.

Според проучването, средната прогноза за растежа на брутния вътрешен продукт през последното тримесечие на 2020 г. е 1.9%. Това би било голям спад спрямо последната оценка на настоящия икономически растеж на САЩ от 3.1% през първите три месеца на 2019 година.

Други значими констатации от Националната асоциация за бизнес икономика на САЩ са, че 56% от респондентите посочват все по-протекционистичната търговска политика като най-голям риск за икономиката на САЩ през 2019 г. Отделно 88% отбелязват търговската политика на САЩ като мотив за намаляването на прогнозите за растежа на БВП. 14% смятат, че има "значителен" спад на фондовия пазар, а 10% усещат забавянето на световния растеж като един от  най-големите рискове за икономиката на САЩ. Според доклада, разходите за бизнес ще се забавят през тази и следващата година, след като през 2018 г. имаха силен ръст от 6.9%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във