Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Онлайн платформите влизат под контрола на Закона за туризма

Пореден ремонт на Закона за туризма са предложили народните представители от управляващото мнозинство Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (Обединени патриоти). Целта на поисканите от тя законодателни промени е да се ограничи дейността на платформи като Booking и Airbnb. На практика , ако бъде прието предложението им ще бъде въведена забрана за свободното предлагане на апартаменти за настаняване чрез онлайн платформи.

Според новите текстовете, предлагането на такива жилища ще е възможно само ако те са категоризирани като места за настаняване според Закона за туризма.

"През последните години се наблюдава "бум" в отдаването на апартаменти за краткосрочен наем и търсенето им чрез различни платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Facebook групи и т.н. Тази дейност представлява активен бизнес, в който участват три страни: наемодател (в повечето случаи физически лица, закупили апартамента/апартаментите за лични жилищни нужди), посредник (електронна платформа, чрез която се осъществява отдаването/настаняването като услуга) и потребител/ потребители на услугата. По същество тя е предоставяне на настаняване в смисъла на туристическа услуга, която обаче в повечето случаи протича без спазване на Закона за туризма, в който е предвиден ред за предоставяне на този вид дейност/услуги", пише в мотивите на законопроекта.

Предложените промени въвеждат и санкции както за хората, които предлагат апартаменти за краткосрочно настаняване, така и за онлайн платформите, които публикуват оферти за такива места за настаняване.

"Който предлага туристическа услуга или допуска включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект по чл. 113, ал. 3 се наказва с глоба в размер на от 500 до 5000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв. независимо от наказанията по чл. 206"

Когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно, глобата е в размер от 5000 до 8000 лв., а имуществената санкция - от 10 000 до 15 000 лв.", пише в законопроекта на депутатите от управляващата коалиция.

В допълнение към тази разпоредба министърът на туризма се задължава при системни нарушения да подава искане до Софийския районен съд "да постанови всички предприятия, предоставящи обществени електронни услуги, да спрат достъпа до съответните интернет страници".

На председателя на Софийския районен съд се вменява и екстремен срок за произнасяне по всяко такова искане на туристическата началничка – той трябва да го направи до 72 часа. След съдебното разпореждане пък в рамките на денонощие офертите на нарушители трябва да бъдат свалени, предвиждат още дописаните текстове в проекто-норматива.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във