Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Онлайн платформа ще решава дали автомобилът е преминал годишния технически преглед

Нова онлайн платформа ще решава дали автомобилът е преминал годишния технически преглед, а не сервизът, в който превозното средство е постъпило за проверка. Това бе съобщено на дебат за пътната безопасност.

Министерството на транспорта работи върху софтуер, който ще подобри контрола при провеждането на техническите прегледи на автомобилите, съобщи служебният заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. Предвижда се данните от уредите на проверяваното превозно средство да се регистрират онлайн в централната система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и на база на получената информация безпристрастно да се определя валидността на прегледа.

Това цели да ограничи възможността за манипулиране на показанията от техническите прегледи. В момента данните от измерванията на спирачните стендове, газ анализаторите и димомерите се съхраняват в техническите пунктове, което позволява промяна на стойностите им или въвеждане на фиктивни прегледи, посочи заместник-министърът.

Не стана ясно обаче кога се предвижда въвеждането на тази система за технически прегледи на автомобилите.

Зам.-министърът изнесе и данни, според които за една година са анулирани над 280 изпита на кандидати за водачи. Извършени са над 3600 проверки на учебни центрове, като за констатирани нарушения са наложени над 90 санкции, допълни той.

Тодоров съобщи, че се очаква от началото на март да заработи новата електронна система за контрол на всички теоретични изпити, която ще гарантира прекратяването на порочните практики. Според приетите законови промени тестовете ще се правят в специално оборудвани изпитни центрове в областните отдели на "Автомобилна администрация“, където кандидат-шофьорите полагат изпита на изолирани работни места, без възможност за подсказване или преписване. Преди и по време на изпита, всички кандидати ще бъдат проверявани със скенери и специална техника за наличието на устройства за подсказване и преписване, припомни зам.-министърът

Facebook logo
Бъдете с нас и във