Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Онлайн модул показва всички предвидени санкции и наказания при нарушения на пътя

Онлайн модул на сайта на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) обединява всички предвидени санкции и наказания при нарушения на пътя. Целта е всеки водач, както и останалите участници в движението, бързо и лесно да могат да проверят предвидените глоби за всяко нарушение на пътя, съобщават от агенцията. 

Санкциите и наказанията, предвидени в Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс, имат една основна функция – превенция. С тяхното определяне и налагане не се цели повишаване на приходите в бюджета, а недопускане на нарушения, които могат да доведат до тежки пътнотранспортни произшествия със загинали и ранени, подчертават от ДАБДП.

За да бъде ефективна превенцията обаче е важно водачите, в частност и обществото като цяло, да бъдат добре информирани за последствията, произтичащи от техните действия или бездействия. Именно затова е разработен онлайн модулът, а в него предвидените наказания са разделени по вида нарушения, изтъкват от агенцията.

От ДАБДП припомнят, че на интернет портала на Министерството на вътрешните работи всеки водач може да провери дали има наложени санкции, които все още не са му били връчени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във