Банкеръ Daily

Управление и бизнес

OMV е инвестирало 400 млн. лева в иновативни енергийни решения

В момента веригата разполага с 94 бензиностанции в страната.

"OMV - 20 години повече от бензиностанция". Това е мотото, под което се отбелязва откриването на първия обект на компанията у нас. В момента веригата разполага с 94 бензиностанции в страната. Компанията се нарежда сред най-големите инвеститори в страната, като "OMV България" е вложила близо 400 млн. лева. В обектите й работят повече от 1400 души, а за последните двадесет години компанията е създала около 20 000 работни места в собствената си верига и партньорските фирми.

Компанията е сред тези, които определят тенденциите на пазара на горива и е първата в България, която въведе концепцията за бензиностанция като многофункционален център за услуги. В България OMV беше първата бензиностанция, която започна да предлага различни удобства на своите клиенти, като всичко това идва в допълнение на собствената марка ресторанти и магазини на OMV - VIVA.

"Щастлив съм да отбележим 20-годишнината на OMV в България - време, през което  реализирахме идеята за бензиностанцията като мултифункционален център за услуги. Всеки месец обслужваме над 15 млн. клиенти. Освен с разнообразие на предлаганите услуги, ние се гордеем с осигуряване на първокачествени горива и продукти за автомобила", отбелязва Дечебал Тудор, ритейл мениджър в OMV България.

"OMV България" е част от една от най-големите индустриални компании в Австрия - "OMV" АД. Тя навлиза на българския пазар преди 20 години, като основната й дейност е търговията на дребно и едро с петролни продукти.

Компанията майка OMV (от първоначалното Österreichische Mineralölverwaltung AG, ÖMV) е най-големият производител на нефтопродукти и дистрибутор на горива в Австрия. Компанията е основана през 1956 г. и първоначално е държавна собственост. Днес държавната компания OIAG притежава 31.5% от акциите на OMV, а останалите 50.9% се търгуват свободно на фондовата борса. През 1960 г. започва работа петролната рафинерия в Швехат, близо до Виена.  През 1990 г. е открита първата бензиностанция с марката на OMV. Оттогава компанията се превръща в един от водещите дистрибутори на горива както в Австрия, така и в цяла Югоизточна Европа, включително и България. Освен бензиностанциите с марката OMV, компанията притежава и веригата Petrom в Румъния, както и дялове в унгарската MOL.

Facebook logo
Бъдете с нас и във