Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Омбудсманът ще опитомява арендаторите измамници

S 250 31724002 8bb5 4643 9317 a529313ad478

Десетките жалби  от  земеделски производители и собственици на земя от цялата страна, в които се описват опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти, без тяхното знание и съгласие, заливат офиса на омбудсмана Мая Манолова. Първите сигнали за това са пристигнали при нея още през юли, когато започна кампанията  за подаване на заявления за директно финансово подпомагане  за стопанисването на площите (които се субсидират с европейски средства) за следващата селскостопанска година.

По този повод  Манолова е поискала от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов да нареди при тези процедури  да се изискват документи, доказващи правото на  собственост  върху  земята. А договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само със собствениците на имоти. Според нея трябва да бъде „орязана“ и възможността Общинската служба по земеделие да регистрира договори, които не са сключени от собствениците на земеделските земи.

За да бъдат изпълнени тези изисквания, омбудсманът внесе предложения за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и в Закона за арендата в земеделието в Народното събрание. Надеждата е, че чрез тях ще могат да се спрат опитите за измама със земеделска земя.

За да спази процедурата

Манолова внесе предложението си едва тази седмица, след като първо го представи на организираната от нея  дискусия, озаглавена "Белите петна" и "черните дупки" в законите за земеделските земи". В нея участваха експерти от Министерството на земеделието, заместник-председателят на парламентарната Комисия по земеделието Йордан Апостолов (от "Обединени патриоти") и колегата му Румен Георгиев (от БСП), представители на Нотариалната камара, на Агенцията по вписванията, заместник областната управителка на Монтана Нина Петкова, кметът на община Вълчедръм Иван Барзин и браншови земеделски организации.

Стана ясно, че вече  са "засечени"  79 случая на измами в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол. По време на отчета си за направеното през 100-те дни, в които управлява като член на това  правителство, земеделският министър Порожанов увери, че всички те са предадени на районните прокуратури.

Схемата, която използват някои „арендатори“, е изградена изцяло върху  възможността, която им предоставя   законът в сегашния си вид. А именно хора, които не са собственици на земи, да сключват договори за наем на чужд имот за срок от три години без знанието на стопаните, коментира  Манолова. Много често това се случвало с помощта на нотариуси, които заверяват договорите, без да проверят документите за собствеността на земята. По-нататъшната документална "реализация" на заданието за "легализацията" им става, когато тези договори се регистрират в службата по вписванията. Това обаче отново се извършвало без проверка на собствеността. Въоръжени с така „оформените“ документите, арендаторите ги внасяли в Общинската служба по земеделие. Последният параф превръщал този вид "арендатори" в законни претенденти да искат и  да получават европейски средства. Така например само с един  изработен по тази схема  договор са били засегнати 600 имота, чиито  истински собственици са други, разказа омбудсманът.

На практика се създава  ситуация, която Манолова обобщи така:

"измаменият ще сее, а измамникът ще жъне"

На всичко отгоре хората, които ползват този вид „приобщаване“ на чужди земи, прибирали и по около 22 лв. средно на декар европейска субсидия от директните плащания за заявен за обработка  декар земеделска земя.

Според обществения защитник проблемът е възникнал след промяната в Закона за арендата в земеделието,  която е премахнала изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията. Премахването му е станало чрез промени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ползването на земеделските земи, с които се правят промени в Закона за арендата. Поправките са приети единодушно от депутати в последния им работен ден - 26 януари 2017 година.

Вносител на поправката е тогавашният депутат от ГЕРБ Мария Белова от Сливен. Мотивът ѝ е, че преди да заверят даден договор, нотариусите са задължени да проверят в кадастралната карта на възстановената собственост и в Имотния регистър дали лицето действително е собственик на парцела. Затова, според нея, нямало нужда тази скица отново да се носи и при регистрирането на договора в Агенцията по вписванията.

Сега Белова оправдава тогавашното си предложение и гласуваните след него текстове с аргумента, че ако някой се е възползвал от възможността да направи  измама, то нямало как да се случи без участието на „някои недобросъвестни нотариуси".

Ако  в Народното събрание бъдат гласувани предлаганите от Манолова промени, те

ще затворят всички  вратички за измама

Омбудсманът предлага да се въведе изрично изискване договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти. В случаите на съсобственост върху  земеделските земи вариантите за сключване на договори, които се предлагат в промените на законаж, са два - без праг на идеални части и ако става дума за  25 на сто идеални части. Общественият защитник настоява нотариусите да проверяват собствеността на земите при сключването на договорите за наем и за аренда. Тя предлага като изрично условие да бъде прието да се представят скици при вписване на договорите за наем и аренда, а общинската служба по земеделие да не регистрира договори, сключени от хора, които не са собственици на земи. В случаите, когато вече има подписани такива контракти, единствената възможност те да останат действащи е само в случаите, когато бъдат потвърдени (в едномесечен срок) от самите собственици, и то с нотариално заверена декларация. Също така Манолова предлага  нотариалната заверка на декларацията да струва само пет лева.

В стремежа си да успее да оправи този хаос в най-кратки срокове омбудсманът отправи недвусмислено послание към народните представители да не превръщат предлаганите изменения в "партийно-политическа дъвка". И да ги приемат в срок до 1 октомври, когато на практика започва селскостопанската година.

Според Манолова  директното внасяне на законопроекта в Народното събрание поставя решението за неговото бързо гласуване в ръцете на депутатите. Причината за това „заобикаляне“ на Министерството на земеделието и храните е в аргумента, че ако предлаганите промени минат през експертните оценки на земеделското министерство, това ще отнеме много време заради съгласувателните процедури и общественото обсъждане, което е задължително в такива случаи, а така хората, които не са собственици на земи, но ги ползват, ще  си разиграват коня още поне година.

Преди седмица от Министерството  на земеделието също съобщиха, че работят по изготвянето на законодателни промени по казусите със земеделски земи, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, преди да се внесат в парламента. Според заместник-министъра на земеделието Вергиния Кръстева експертите на ведомството работели усилено върху „внасянето яснота“ по проблемите с разрасналата се порочна схема на кражба на т.нар. „бели петна“, при която терени в отделни региони са отдадени едновременно на четири фирми, чиито управители и съдружници сключват помежду си договори, без да са собственици на имотите.

Кръстева не пропусна да напомни, че още след първите получени сигнали за опит за измама министър Порожанов е дал указания до всички областни и общински служби по земеделие тези сделки да бъдат блокирани. Сега служителите им вече проследяват правото на наемодателя или арендодателя да сключи този договор, като се търси връзка със собственика. При липса на документи служителите са длъжни да изискат от лицето, което внася договора, необходимите допълнителни доказателства за връзката на собственика с арендатора, и това трябва да става преди договорът да бъде сключен. Единствената възможност да не се стига до спор кое предложение да влезе за гласуване в пленарната зала е и експертите на министерството, и хората на Манолова да успеят да убедят комисиите в парламента, че гледат в една посока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във