Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Омбудсманът предлага да плащаме по-ниски сметки за ръждива вода

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръки до министрите на регионалното развитие Петя Аврамова и на социалната политика Бисер Петков относно качеството, цената на водата и подпомагането на хора с ниски доходи при заплащане на водоснабдителните услуги.

"Ние отдавна водим този разговор за социални помощи за вода, както тук уточнявам, че става въпрос за помощи по отношение на легално свързаните потребители. Нормално е да тече подобен разговор, защото цената на водата се повишава, доходите на домакинствата по-бавно се повишават. Има много пенсионери, които не могат да си позволят високите сметки за вода", поясни омбудсманът Диана Ковачева пред БНР. 

Препоръките са изготвени въз основа на жалбите на граждани до националният омбудсман.

"Анализът на жалбите за първото деветмесечие на тази година показва една традиция, за съжаление казвам традиция, че на първо място жалбите за ВиК услуги са най-много от всички жалби в институцията. На първо място гражданите се жалват по отношение на качеството на водата", посочи Ковачева, като уточни, че заради това е изпратена препоръка до министъра на регионалното развитие и благоустройството.

"Както се вижда, в различни части на страната има оплаквания от качествата на водата. Тогава, когато тя не става за питейно-битови нужди, не бива да се начисляват стойности за такава вода", отбеляза омбудсманът.

Препоръката е, когато тече ръждива вода, гражданите да плащат по-ниска цена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във