Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Омбудсманът поиска „Топлофикация София“ да публикува цените на топлинните счетоводители

Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД Александър Александров с препоръка дружеството да публикува утвърдените от него цени на услугата дялово разпределение на топлинна енергия, предоставяна от фирмите за топлинно счетоводство, които са нейни подизпълнители.

„С голяма тревога отбелязвам, че дружеството не е публикувало на страницата си в интернет или по друг подходящ начин информация за битовите клиенти какви цени за дялово разпределение ще бъдат задължени да плащат през новия отоплителен сезон на избраната от тях фирма за дялово разпределение“, подчертава гражданският защитник.

Тя посочва, че липсата на такава информация е в разрез с изискването на Закона за защита на потребителите: „Търговецът е длъжен да предоставя информацията за стоката или услугата в писмена форма или по друг подходящ начин, който позволява възприемането й от потребителя.“ 

По случая Ковачева се е обърнала и към председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов с препоръка да прецени необходимостта в Общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди от топлофикационните дружества и изрично да се запише задължението на продавача своевременно да публикува по подходящ начин цените на услугата дялово разпределение, които утвърждава по силата на действащата нормативна уредба.

В писмото си до КЕВР, омбудсманът изразява и силна тревога във връзка с проблем, поставен на общественото внимание от Асоциацията на организациите на българските работодатели. В публични становища АОРБ се твърди, че на 16.07.2020 г. „Топлофикация София“ ЕАД е извършила чрез „непрозрачна сделка“ на Българската независима енергийна борса продажба на занижени цени на значително количество електроенергия 110 450 мВтч, като по този начин дружеството е ощетено с над 2 млн. лв.

„Предвид прякото влияние, което финансовите резултати на „Топлофикация София“ ЕАД имат върху регулираните цени както на топлинната енергия, така и на електрическата енергия, настоявам да използвате всички законови правомощия за проверка по случая“, подчертава Диана Ковачева в писмото си до енергийния регулатор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във