Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОМАГЬОСАН КРЪГ ОКОЛО ФИНАНСИРАНЕТО ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ

Изборът на стратегически партньор за АЕЦ Белене, който ще придобие 49% от втората българска ядрена централа, най-вероятно ще се забави, въпреки че от НЕК ще са готови с предложението си най-късно до Великден. Това съобщи за в. БАНКЕРЪ участник в преговорите с двамата избрани кандидати - германската RWE и белгийската Електрабел. В момента тече финалният кръг, при който двете компании уточняват подробности около офертите си.
Причината за отлагането е, че все още няма окончателно становище на ЕС за бъдещата централа, както и липсата на лицензи за площадката в Белене и за проекта - типа реактор, архитектурата на ядрените блокове, безопасността и надеждността им. Тези липси всъщност правят потенциалните инвеститори твърде предпазливи, което пък влияе негативно на техните предложения.
Както потвърдиха от НЕК, два са основните критерия по избора на съакционер в дружеството, което ще е собственик и оператор на двата 1000-мегаватови блока. Първият е предлаганата премия, която директно ще получи електрическата компания от бъдещия инвеститор. Въпросната премия е нещо като бонус за предоставената възможност на чуждестранния инвеститор да стане съсобственик в българската ядрена мощност. Вторият критерий е чисто финансов и включва както сумата, която той ще предостави за проекта, така и исканите от него финансови гаранции.
По неофициална информация в надпреварата за миноритарния дял засега води германската компания RWE, която предлага незабавни инвестиции от 400 млн. евро, но налага и по-тежки условия относно необходимостта от липсващите разрешителни и лицензи. Белгийската Електрабел, която е собственост на френския енергиен гигант Сюез, била по-предпазлива в обещанията си за незабавно финансиране, но пък условията й били значително по-смекчени.
Който и кандидат да бъде избран, той не може да започне работа, докато от Агенцията по ядрено регулиране (АЯР) не лицензират бъдещата ядрена централа. А по информация на БАНКЕРЪ досега основният изпълнител на АЕЦ Белене - руската фирма Атомстройекспорт, все още не е внесла проекта си в ядрения регулатор. Не е готов и подробният доклад за въздействие върху околната среда - ОВОС, на бъдещата ядрена мощност, който се изисква от властите в Брюксел. Ако тези два ключови документа бъдет внесени в АЯР до началото на лятото, ще са необходими между 10 и 18 месеца, за да се издаде съответното разрешително.
По оптимистична оценка регулаторът може да издаде заповедта за одобряване на проекта най-рано през лятото на 2009-а. Колкото до окончателното становище на Брюксел, там сроковете са още по-неясни, тъй като еврочиновниците все още очакват ядрения проект от Атомстройекспорт и подробния ОВОС на централата. За да се произнесат, им е необходим и финансовият модел за Белене, който все още не е готов. Наистина от финансовия консултант на НЕК Делойт енд Туш са предложили няколко варианта, но те по-скоро са теоретични, след като не е уточнено каква точно ще е апортната вноска, с която българската страна ще участва в начинанието.
Относно финансирането ситуацията е още по-неясна. Миналата година кабинетът включи в бюджета за 2008-а държавна гаранция от 650 млн. евро за новата АЕЦ, които да бъдат получени от Евроатом. За да кандидатства за сумата обаче, страната ни трябва да има окончателното становище от Брюксел, който на свой ред поставя като предварително условие финализирането на самия финансов модел.

След вписване по реда на Закона за търговския регистър от 26 март в АЕЦ Козлодуй са в сила направените от министъра на икономиката и енергетиката промени в състава на съвета на директорите. За негов член е определен Красимир Янков. Кирил Николов, който бе член на борда и заместник изпълнителен директор, е назначен за директор Производство, а Александър Николов, досега директор Производство, става ръководител на управление Експлоатация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във