Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Оливие Маркет е новият президент на Американската търговска камара в България

Оливие Маркет, президент на AES България и ръководител "Бизнес развитие" на AES Eurasia, е новият президент на Американската търговска камара в България. Той беше избран единодушно от Борда на Камарата.

Оливие Маркет беше част от предишния Борд (2015-2018 г.). Той бе избран за нов мандат на провелото се през декември миналата година общо събрание на Камарата. На позицията "президент", той наследява д-р Красимира Чемишанска, директор за България, AmGen България, която я заемаше в периода 2013-2018 година.

"Щастлив и доволен съм да приема оказаната ми чест да служа като президент на Американска търговска камара в България, сподели Оливие Маркет. "Поемам тази позиция в много интересен и динамичен период, през който ние виждаме ежедневно промените, които се случват във всички икономически сектори, за да могат компаниите да бъдат по-ефективни, да отделят по-голям фокус на клиентите и да са готови да прегърнат иновациите, които трансформират бизнесите. Връзките между американските бизнеси и България е пример за ползите, които международни компании с отлична репутация носят на местната икономика. С подкрепата на колегите ми в Борда, на екипа на АмЧам, аз ще работя за последващо развитие на американо-българските отношения."

"Бих искала да поздравя Оливие за неговия избор и да изразя своето възхищение за силата, която той показва с поемането на допълнителни отговорности. Наистина, неговият опит както член на Борда, така и в своята корпоративна роля, ще са му от полза за ръководенето на организацията в бъдеще. На него и на цялата Камара желая успехи, в които съм твърдо убедена", отбеляза след избора предишният президент на АмЧам д-р Красимира Чемишанска.

По време на първата среща на Борда бе избран нов Изпълнителен комитет на Камарата. Наред с президента, който ръководи работата както на Борда, така и на Изпълнителния комитет, допълнителни роли поеха още трима от новите членове на управителното тяло:  • Станислава Танева, управляващ директор, Директор Корпоративно и инвестиционно банкиране в "Ситибанк Европа" АД, клон България - първи вицепрезидент,


  • Борислав Димитров, управляващ директор в "Cisco Systems Bulgaria" - втори вицепрезидент,


  • Константинос Папаянис, управляващ директор в "Merck, Sharp and Dohme Bulgaria" - ковчежник.

Оливие Маркет пое отговорносттите на Президент на бизнеса на AES в България през януари 2015 година. Преди да се присъедини към "AES България", той е вицепрезидент "Бизнес развитие" на "AES Домениканска република". Неговата кариера в енергийния сектор започва през 1995 г. във френската компания "Electricité de France" (EDF), където работи девет години преди да се присъедини към AES Corporation.

Преди преместването си в България, Оливие Маркет е мениджър "Бизнес развитие" за AES в САЩ, директор "Бизнес развитие" за "AES Сингапур" и вицепрезидент "Бизнес развитие" за AES Бразилия и Домениканска република.

Оливие Маркет е завършил Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris в Париж. Той има магистърска степен по машнно инженерство в от университета Texas A&M, САЩ и MBA от Harvard Business School.

Оливие Маркет говори френски, английски и испански, както и има работни познания по португалски и български езици.

Американската търговска камара в България (АмЧам) обединява над 350 американски, български и мултинационални компании в страната. За своите 23 години в България Камарата се превърна във водеща бизнес организация, като инициатор на събития на актуални теми в областта на икономиката, международните и национални политики,  социалната сфера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във