Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Олаф Шолц уреди газови доставки от ОАЕ

Националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC) ще изпрати втечнен природен газ на Германия, стана ясно на 25 септември, след приключването на обиколката на канцлера Олаф Шолц в страните от Персийския залив, която трябваше да затвърди енергийните пратки за най-голямото европейско стопанство. Сделката е сключена по време на втората спирка от посещението на Шолц през уикенда. В събота (24 септември) той беше в Саудитска Арабия, след което мина през Обединените арабски емирства и се отправи за Катар. Германският канцлер е придружаван от делегация, в чийто състав са били и главните изпълнителни директори на "Тисен Круп" и на "Сименс енерги".  

Според поразумението, обявено на 25 септември, ADNOC трябва да достави 137 хил. куб м втечнен газ на плаващия терминал на германското енергийно дружество "Ер Ве Е" в Брунсбютел, близо до Хамбург, още в края на декември. Допълнителни количества трябва да пристигнат в страната през идната година. 

Германия изгражда плаващи терминали за внос на втечнен природен газ, като някои от съоръженията се очаква да заработят през зимата. Газовата сделка е успех за Шолц, чието правителство се бори да компенсира загубените руски газови потоци, спрени от Кремъл по ключовия тръбопровод "Северен поток 1". Официалните власти в Берлин пък са все по-разтревожени от евентуални спирания на електрозахранването и режим на тока, а икономиката клони все по-уверено към рецесия.

ADNOC се е договорил също с германската група за дистрибуция на петролни продукти на едро "Вилхелм Хойер енд Ко. КГ" да доставя по 250 хил. тона дизелово гориво на месец през 2023-а, съобщава държавната осведомителна агенция на Катар WAM. Енергийната компания от Абу Даби е направила първата директна пратка от дизел на Германия през септември. 

Отделно, базираната в Абу Даби фирма за получаване на енергия от възобновяеми източници "Масдар", която е собственост на правителството на ОАЕ, ще предостави повече възможности за вятърни мощности в Северна Европа и балтийското крайбрежие на Германия, за да се увеличи генерацията от тях до 10 гигавата до 2030-а, информира още WAM. 

В Катар Шолц и емирът на страната обсъждат дългосрочни планове за дотавки на природен газ и водород. Министърът на енергетиката на емирството от Залива потвърди на 24 септември, че разговорите с RWE и "Унипер" за дългосрочни договори за втечнен природен газ продължават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във