Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ОЛАФ обвини МВР в престъпления при търг за купуване на автомобили

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията за получаване на безвъзмездна помощ от ЕС за закупуване на автомобили за полицията, обяви Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). 

ОЛАФ препоръчва възстановяването на близо 6 милиона евро от европейските фондове и иска да се започне наказателно производство срещу служители на министерството.

В официалното съобщение на европейската служба се казва, че разследването на ОЛАФ започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС от споразумението за безвъзмездна помощ на Фонда за вътрешна сигурност на ЕС, управлявано от българското министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 превозни средства за ползване от полицията.

"По време на разследването си ОЛАФ събра и анализира цялата съответна документация от българското министерство на вътрешните работи и интервюира всички ключови участници в подготовката и изпълнението на търга. Всички заинтересовани страни в разследването си сътрудничиха изцяло с разследващите ОЛАФ", се посочва в съобщението на службата.

ОЛАФ е открила, че Министерството на вътрешните работи е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства, като едностранно е променило условията в обществената поръчка. По-специално, министерството е избрало да закупи редица автомобили тип SUV вместо превозните средства, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. ОЛАФ също заключи, че има основания да се смята, че престъпно деяние (злоупотреба с власт съгласно българския наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС, може би е извършено от служители на министерството.

Разследването е било приключено през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да поиска от България да възстанови 5 948 569 евро. По-нататъшни препоръки са били отправени към българската прокуратура - да обмисли откриването на наказателно разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна.

"Компетентните органи на ЕС и националните органи трябва да проучат и да вземат решение относно последващите препоръки на ОЛАФ. Всички засегнати лица се считат за невинни, докато се докаже вина в компетентен съд", завършва позицията на европейската служба

Ще припомним, че преди десетина дни главният прокурор на Иван Гешев и генералният директор на ОЛАФ Виле Итала подписаха споразумение за административно сътрудничество между двете институции. В своето съобщение прокуратурата акцентира, че споразумението ще допринесе за повишаване защитата на финансовите интереси на Европейския съюз, за засилване на сътрудничеството в борбата срещу измамите, корупцията и всяка друга незаконна дейност, както и за защита на репутацията на европейските институции чрез разследване на сериозни нарушения в тях.

През март 2019 г. депутатът от ГЕРБ и тогавашен зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов обяви, че ОЛАФ проверява въпросната поръчка. По същото време се разбра, че става дума за търг, проведен по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от президента Румен Радев. Служебен министър по онова време бе Пламен Узунов, който сега е съветник на Радев. 

Тогава от прессекретариата на президента обявиха, че "информацията е поднесена манипулативно и категорично не отговаря на истината", а "договорът за полицейски автомобили с повишена проходимост е сключен на 22 февруари 2018 година". От "Дондуков 2" казваха също, че "процедурата е започнала преди назначаването на служебното правителство, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, и е завършила след края на неговия мандат."

Обществената поръчка е обявена на 2 март 2017 г. и е проведена по ускорена процедура, заради миграционния натиск по българските граници, е посочено в обявлението, цитирано от "Медиапул". Оферти подават 11 кандидати. До отваряне на ценовите предложения са допуснати четирима, а другите 7 са отстранени по различни причини. За изпълнител на поръчката е избрана компанията "Българска автомобилна индустрия" ЕАД с цена от близо 14 млн. лв. с ДДС за 290 джипа. Високопроходимите автомобили са марка "Грейт Уол", като цената на един джип е 44 158 лв. с ДДС и има гаранционна поддръжка от 5 години или 100 000 км за 3840 лв.

Решението за избора на "Българска автомобилна индустрия" е от 20 април 2017 г. Самият договор с изпълнителя обаче е подписан на 22 февруари 2018 г., т.е. по времето на третия кабинет на Бойко Борисов. Причината за това е обжалването на процедурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във