Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Окончателно - тол системата се отлага за догодина

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се отлага въвеждането на тол системата до 1 март 2020 г. По принцип първоначалният план бе тол системата да заработи на 16 август. После бе заложен срок ноември-декември.

С предложените от ГЕРБ текстове се отменя задължението на пътната агенция да снабдява товарните автомобили с необходимите бордови устройства, чрез които ще се подава информация за изминато разстояние. Тази дейност да се извършва от частни фирми. Ефектът от това упражнение е, че нови 2% от приходите от тола ще отидат за доставчиците на данни. Действително, засега не е ясно дали тази нова комисионна ще е част от 7-те процента, които ще получават доставчиците на електронни винетки и тол такси, или общо 9% от приходите ще се насочат към предоставянето на чисто административни услуги. До въвеждането на тол системата в експлоатация превозните средства ще продължат да плащат електронни винетки. 

Очаквано по време на дебатите в пленарната зала депутати от ГЕРБ и БСП влязоха в спор. Тон зададе социалистът Драгомир Стойнев, който определи управляващите като неспособни да направят реформа с въвеждането на тол системата. Стойнев припомни очакванията и обещанията от системата в хазната да влязат милиарди и да започнат качествени ремонти. И прогнозира, че дори след шест месеца системата няма да заработи. Колегата му Георги Свиленски нападна ГЕРБ заради отсъствието на представители на изпълнителната власт и по-точно на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. "Вие се провалихте с тол системата. Някой не си е свършил работата", отбеляза Свиленски. 

Контрира депутатът от Борисовата партия Николай Ненков. Той защити отлагането, като посочи, че е важно системата да бъде разработена правилно, защото ще се ползва десетилетия напред. "Много съжалявам, че мирогледът ви е толкова къс", обърна се Ненков към социалистите. Депутатът от ГЕРБ подчерта, че в следващите седмици и месеци ще се търси баланс между заинтересованите страни, а от друга страна тол системата ще бъде тествана в реално време. Неговата прогноза е, че до 16 август всички тежкотоварни возила ще са снабдени с въпросните бордови устройства и държавата ще може да изчисли размера на таксите и прогнозите приходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във