Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Окончателно: Глоба в размер на 1000 лв. за поставяне на палатка върху дюните

Депутатите одобриха промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които окончателно забраниха разполагането на палатки, чадъри, шезлонги всякакви други плажни принадлежности върху пясъчните дюни. 

Свободното къмпингуване продължава да бъде забранено в 2-километровата зона от плажната ивица, но промените предвиждат да бъдат обособени специални зони, където да се практикува. Това обаче няма да стане през този сезон.

Измененията въвеждат солени глоби. Например за поставяне на палатки върху дюни санкцията е 1000 лева. За паркиране или преминаване с пътни превозни средства през пясъчните образувания глобата ще е от 1000 до 3000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3000 и 5000 лева. За юридическите лица санкциите са от 10 000 до 50 000 лева. Предвижда се законът да важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.

Както "Банкеръ" вече писа, промените в закона изкараха зелените на протести. За екоорганизацииите е абсолютно неразбираемо защо тези промени забраняват на гражданите да паркират кемпери и каравани в законни къмпинги и паркинги, или защо е забранено на гражданите да поставят шатри в двора на къщата или вилата си.

От Асоциацията на парковете в България се обръщат към отговорните за това институции с апел за кардинални промени на съществуващата правна рамка с цел гарантиране опазването и устойчивото използване на българските плажове в интерес на икономиката и бъдещите поколения. И предлагат първо да се изпълни решението на Европейската комисия за разваляне на сделките на замяна на горите от държавния горски фонд обявени за непозволена държавна помощ. Според тях, това би върнало в патримониума на държавата над 2700 декара дюни и плажове в районите на Крапец, Шабла, Дурнакулак, Камчия, Шкорпиловци, Бяла и Несебър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във