Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Окончателно: Аптеките няма да дават отстъпките си на здравната каса

Върховният административен съд окончателно отмени изискването аптеките да предоставят отстъпките си на Националната здравноосигурителна каса, съобщават от Българския фармацевтичен съюз.

Магистратите отхвърлиха жалбите на здравния министър и на НЗОК срещу предходно решение на ВАС, с което беше отменено правилото, че аптеките трябва да предоставят отстъпките си на НЗОК за 100% реимбурсираните лекарства. 

Промяната беше въведена по искане на здравната каса и заложена в наредбата на министър на здравеопазването през февруари 2019 г .с цел, ако търговците на едро предоставят на аптеките отстъпки от цената, по която НЗОК заплаща напълно реимбурсирани от бюджета ѝ лекарствени продукти, тази отстъпка да постъпва в полза на НЗОК, а не да бъде ползвана от аптеките.

Българският фармацевтичен съюз припомня, че при напълно платените лекарствени продукти аптеките по закон нямат право на надценка, а получават 2,00 лв. с ДДС за отпускане на продукти, за които заплащат понякога хиляди левове. Единственият стимул за аптеките да отпускат тези продукти е отстъпката, която търговците на едро им предоставят.

"КЗК вече постанови, че това правило води до ограничаване на конкуренцията и ограничава достъпа на пациентите до напълно платени от бюджета на НЗОК лекарствени продукти", допълват от БФС. 

След обнародването в "Държавен вестник" аптеките вече не са длъжни да предоставят в отчетите си получените отстъпки от търговците на едро на НЗОК.

Аптеките имат право на основата на това решение да претендират връщане на предоставените за срока на действие отстъпки от цената от НЗОК по реда на Закон за отговорността на държавата и общините за вреди за периода от 02 март 2019 г. до датата на обнародване на решението.

Българският фармацевтичен съюз препоръча на аптеките да събират доказателства за подобни отстъпки, които са отчели в полза на НЗОК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във