Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Окончателен доклад на НЗОК потвърждава уволнението на Балтов

Окончателен доклад от проверките на Здравната каса потвърждава констатациите на междинния доклад, станал повод за отстраняването на директора на "Пирогов" Асен Балтов. Това съобщи на брифинг заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

"Не можем да пренебрегнем фактите, има и други данни, включително и от директорския съвет на директорите. Разговора, който водихме, те самите твърдят, че се управлява твърде непрозрачно "Пирогов". Професор Балтов крие от самия съвет на директорите множество материали, които те са му поискали, ще излязат и други факти. Практиката показва, че, когато ние по определени критерии сменим едно ръководство, след това излизат множество фрапиращи факти", посочи д-р Петров.

"Не става въпрос за политическо уволнение. Ние сме експертен кабинет. Тук говорим за нарушения, които няма как да допуснем. Уволнението е заради установени нередности, а не политическо. Проф. Балтов е уведомен. Министърът го е предупредил, че потвърдят ли се констатциите на касата от междинния доклад ще бъде отстранен. Проф. Балтов ще обжалва отстраняването си, но аз очаквам да излязат още факти, които ще докажат правилността на решението ни. Съвететът на директорите е отправил предложение към него да подпише писмо, с което се отказва от правомощията си и предоставя всички документи. Да видим дали ще го подпише или ще откаже и по този начин ще останат съмнения за прикриване на информация. Никой не е казал, че лекарите от "Пирогов" са престъпници. Поклон пред тези хора. В момента говорим за изпълнителния директор на болницата. Никой не напада болницата и лекарите. Един човек е нарушил правилата и той не трябва да се олицетворява с "Пирогов" и лекарите", категоричен бе д-р Петров.

"Констатациите в доклада на НЗОК са за две определени клинични пътеки, които се изпълняват от две клиники. Това може да засегне 8-10 човека, които работят там. Никой не казва, че лекарите в "Пирогов" са крали. Проф. Балтов е изпълнявал неефективен контрол и това е недопустимо за един директор на държавна болница. Има множество неизпълнени алгоритми по клинични пътеки. Има много нарушения, които са констатирани в доклада на НЗОК. Проф. Иван Поромански е времнно изпълняващ длъжността изпълнителен директор. Той може да заема тази позиция до 6 месеца и смятам, че много по-рано ще се обяви конкурс за нов изпълнителен директор. Ще разговаряме с протестиращите лекари от "Пирогов". Никой няма нищо против тях", категоричен бе д-р Димитър Петров. 

Малко по-късно от пресцентъра на Министерството на здравеопазването разпространиха и официално прессъобщение по темата: 

"Във връзка с обществения интерес и инициирания от бившия директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ сутрешен протест на служители, публикуваме данни от Протоколи за извършена проверка от НЗОК със заличени лични данни.

В Протоколите се вижда, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. НЗОК е установила, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях. На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от „болните“ е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график.

Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване.

В случая, смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят. Министерството на здравеопазването се отнася с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница „Пирогов“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във