Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОКОЛО ТАКАВА СДЕЛКА ВСИЧКИ СТРАСТИ СА ОПРАВДАНИ

Тази инвестиция е знакова за международната инвестиционна общност - заяви Иван Костов по повод отворената процедура за подписването на договорите с Ей И Ес и Ентърджи. Тя отваря пространството за много по-активен интерес за останалите инвеститори към България. Ако тези сделки не бяха сключени, България задълго щеше да отпадне от полезрението и от интереса на международната инвестиционна общност.
Подписването на двата договора поставя истинското начало на технологичната и ресурсната диверсификация на българската енергетика. Досега почти всички енергийни ресурси бяха внасяни от Русия, което поставя страната в едностранна енергийна зависимост. Проекти като тези променят това статукво... Сделките създават предпоставки за интегриране на българската енергетика в енергийната система на Западна Европа. Така те се превръщат във важни геополитически фактори в подкрепа на българската кандидатура за членство в НАТО и ЕС.
Добре е, че в нашия екип имаше скептици - допълни Костов. - Самият аз бях сред тях по време на посещението си в САЩ. Така че, след като сме получили достатъчно уверения и сме преодолели скептицизма си, ние също сме застанали зад сключването на договорите. Това е естествен процес и в него няма нищо драматично.
Според премиера аргументите против сделката се дължат или на некомпетентност, или на пристрастеност към алтернативни енергийни оферти, отдалечаващи България от нейните стопански и политически приоритети: Поисканото спиране на сделката от някои лица в коалицията НДС II определяме като недопустимо в предизборна обстановка, и то отправено към едно нормално действащо правителство. Освен това тази позиция бе изказана като желание на една непредставителна извадка от това национално движение.
По думите на Костов е много странно желанието да се въздейства на сделките, без да е ясно на какво ниво е сключено споразумението. Становището му е, че екипът, който водеше преговорите, е постигнал едно отлично намаление на цените на изкупуване на електроенергията, което прави сделките още по-привлекателни.
В проблема с форсмажорните обстоятелства, и по-специално за политическите рискове, успешно бе прокаран принципът на разделяне на рисковете на два етапа: преди влизането на България в ЕС, преди приватизацията на НЕК или преди либерализирането на пазара, както и след това. Всичко това удовлетвори МС и той даде разрешение да бъдат подписани договорите.
Около такава сделка всички страсти са оправдани. Тя е толкова голяма, толкова внушителна, че всички страсти са оправдани, подчерта Костов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във