Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Около Козлодуй се размириса силно

Редица ключови ръководни кадри на АЕЦ Козлодуй са били освободени от заеманите длъжности след назначаването на Валентин Николов за изпълнителен директор и на тяхно място са били сложени партийни активисти на ГЕРБ, заяви по време на петъчния парламентарен контрол депутатът от БСП Румен Овчаров. Той спомена името на освободения директор Производство Красимир Николов, на директора Безопасност и качество Митко Янков, както и на редица други служители.


Провежда се чистка на доказани професионалисти. По-интересно е какво идва на тяхно място - 50 знайни и незнайни ГЕРБ-ерски герои. Новоназначените нямат нито един час стаж в енергетиката. Това на каква кадрова политика ви прилича? На мен ми прилича на рояк скакалци, които са се нахвърлили на едно от последните все още произвеждащи и печелещи държавни дружества, изтъкна от парламентарната трибуна депутатът.


Овчаров посочи, че за административен директор е назначен Кирил Стануков със заплата от близо 5 хил. лв., а за началник на отдел Вътрешноведомствен контрол - Атанас Черешаров, с месечно възнаграждение от 2800 лева. Не пропусна да спомене и за назначаването на международния секретар на ГЕРБ Валя Чилова за изпълнителен директор на ВЕЦ Козлодуй, както и че началникът на политическия кабинет на енергийния министър - Марина Армутлиева, оглави борда на ядрената централа.


Право на всеки един ръководител е да си определи екип, с който може да работи и му има доверие. АЕЦ Козлодуйсе управлява от 130 души, разделени в три ръководни групи, които имат общ стаж в централата повече от 1700 години. Заплатите в АЕЦ-а са високи, средната е по-висока, отколкото заплатата на министъра, и в това няма нищо лошо, защити се от своя страна Делян Добрев.


Обвиненията на Румен Овчаров обаче не спряха дотук. Той размаха документи, според които дирекция Национален строителен контрол не е издала изискваните според Закона за устройство на територията задължителни лицензи на ръководния екип на АЕЦ-а заради липса на разписания в норматива опит.


Бившият енергиен министър каза още, че изпълнителният директор Валентин Николов е предоставил на заместника си Александър Николов цялата власт да управлява АЕЦ Козлодуй, с изключение на сключването на договори и анекси към тях, както и контрола на обявяваните обществени поръчки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във