Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Около 80% от автосервизите у нас са в сивата икономика

Около 80% от автосервизите у нас са в сферата на сивата икономика. Това показват наблюденията на експертите. В момента у нас няма закон, по който автосервизите могат да се лицензират. Те работят по собствени норми, като основно изискване е да спазват данъчните закони, да издават документи за извършените ремонти, да поемат гаранции за качеството на ремонта.

Такива сервизи у нас са малко – това подчертаха в разговори за БНР Емил Германов, председател на Сдружение “Съюз на автосервизите“, и председателят на СБА в Благоевград Александър Цацев. 

Дълго време на сайта на Министерството на транспорта стояха три закона, които трябваше да се явят като продължение на все още действащия Закон за безопасното движение. Единият от тези закони регламентираше конкретно изискванията към автосервизите. За съжаление тези закони бяха свалени от сайта.

В момента се разработват нови закони, но за тях все още няма информация. Автомобилистите трябва да изискват документи за извършените ремонти с конкретни гаранции от автосервизите и поемане на гаранции за качеството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във