Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Около 8 евроцента е прогнозната цена на киловатчас от АЕЦ "Белене", ако бъде построена

Около 8 евроцента е прогнозната цена към момента на киловатчас електроенергия след евентуалното построяване на АЕЦ "Белене". Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на днешната среща на председателите на комисиите по енергетика на националните парламенти в НДК.

"Тази цена е два пъти повече, отколкото електроенергията, която се произвежда от възобновяеми енергийни източници в САЩ. Инвестициите в производството на ток от ядрените централи са много по-малко от инвестициите, които се правят в производството на електроенергия от възобновяеми източници. Капацитетът на ядрените централи е намалял със 17 гигавата инсталирани мощности. Тази тенденция се дължи на същественото намаление на цените на технологиите за производство на енергия от възобновяеми източници", обясни Иванов, цитиран от БТА.

Иванов даде за пример, че производството на 1 киловатчас енергия от фотоволтаичните централи в САЩ струва 5 американски цента, а при вятърните централи цената е 4 американски цента. Той добави, че около 46 на сто е намаляла цената на електроенергията, произведена от фотоволтаичните централи за последните две години в Германия.

"Докато цената за производство на енергия от възобновяеми източници непрекъснато намалява, то цената на енергията, произведена от ядрени централи, постепенно се повишава. Тези всички тези факти утвърждават убеждението, че ЕС е избрал правилната посока, поставяйки целта да бъде лидер в развитието и производството на енергия от възобновяеми енергийни източници", обясни Иван Иванов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във