Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Около 700 машини почистват пътищата в страната

Около 700 машини са обработвали пътищата в районите със снеговалеж през изминалата нощ, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура". Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Всички 27 областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на пътната мрежа.

От Агенция "Пътна инфратсруктура" предупреждават пътуващите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. 

Пътуването по високопланинските проходи „Ришки", „Републиката", „Предела", „Печинско", „Пампорово", „Рожен", „Превала", „Обзорски", „Айтоски" и „Котленски" е без ограничение за всички видове автомобили.

„Шипка" е отворен за движение. До 31 март 2015 г. през прохода е забранено движението на моторни превозни средства, превозващи товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и преминаването с ремаркета и полуремаркета над 10 т. Ограничено е движение на превозни средства над 12 т през „Петрохан", а над 10 т през „Твърдишки" и „Вратник". „Дюлински" е затворен за тежкотоварни автомобили.

Затворени за всички видове моторни превозни средства са проходите „Троянски", „Златишки" и „Върбишки".

Шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция". Това препоръчват от пътната агенция. От там изтъкват, че блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Утре - 28 декември, последният почивен ден около Коледните празници, от 14:00 ч. до 20:00 ч., се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и определени направления от републиканската пътна мрежа. Целта е повишаване на безопасността на движение и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във