Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Около 55 000 домакинства в столицата се отопляват на дърва и въглища

Около 55 000 домакинства в столицата се отопляват на дърва и въглища. Едни от мерките на Столична община са насочени към намаляването на техния брой. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на обсъждането на проекта за Национална програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух, разработен от Министерство на околната среда и Световната банка. Тя представи мерките, които се предприемат за повишаване на качеството на въздуха в столичния град.

"През последните години София постига подобрение по всички показатели, по които се измерва чистотата на въздуха, включително и при фините прахови частици /ФПЧ/, но има още какво да се направи. Със закупените от Столична община газанализатори вече са проверени над 1800 автомобила и 36 са спрени от движение. Направили сме предложение към транспортното министерство да се въведат екостикери с класа на автомобилите и така по-лесно да се ограничава движението на тези от най-ниския клас в определени дни, когато замърсяването е по-силно. До края на следващата година гарантираме подмяната на 90 процента от автобусите в столицата с екологични", каза Фандъкова.

Другият тежък проблем е с битовото отопление. Проучване на отоплението в столицата е показало, че около 55 000 домакинства се отопляват на дърва и въглища. Противно на общоприетите очаквания, това са и хора от централни райони и с доходи около и над средните. Предприети са мерки за събирането на едрогабаритни отпадъци, стари гуми и дрехи, които често се ползват за отопление. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във