Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Около 500 хил. лв. струва проучването на антично селище по „Хемус“

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за пълно археологическо проучване на открития обект в района на село Градище, по трасето на магистрала  „Хемус“, в участъка от пътен възел. Белокопитово до пътен възел Буховци. Проучването на обекта трябва да продължи не повече от 65 календарни дни, а прогнозната стойност на поръчката е 500 хил. лв. без ДДС.

При първоначалното обследване на трасето е разкрит многослоен археологически обект. По време на предварителното му проучване се откриват селища от бронзовата, римската епоха и Средновековието. Най-многобройни са материалите от втората половина на IV в. и началото на V в. Сред находките присъстват керамика, монети, накити, инструменти, прешлени за вретено, тежести за стан и др. Разкрити са също ями вероятно от къснобронзовата епоха (II хил. пр. Хр.) и ранносредновековна землянка.

По трасето  от п. в. Белокопитово до п. в. Буховци, за проучване и наблюдение по време на строителството са регистрирани пет археологически обекта. Общата стойност за предварителното и пълното им археологическо проучване е около 1,2 млн. лв. Според анализа на експертите единият обект се нуждае от по-подробно изследване. За целта археолозите са поискали удължаване на срока за проучването му с още два месеца. Премиерът Бойко Борисов посети през август обекта и обеща съдействие. „Хем строим, хем разкриваме красотите“, похвали се тогава премиерът. 

Трасето, което се изгражда, е 16,32 км и трябва да е готово през 2021 г. Първата копка беше направена на 16 август 2018 г. Общата дължина на магистрала „Хемус“ е около 420 км. От нея в експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км.

Очаква се магистралата да е готова от София до Варна през 2023 г. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във