Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Около 400 са допълнителните машини за гласуване

Броят на допълнителните машини, извън устройствата, с които ще гласуваме на 14 ноември, е около 400. Това съобщи Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирмата доставчик "Сиела Норма". Коментарът идва ден след като още 150 машини бяха открити на склад на територията на Летище София. Тодоров обясни, че допълнителните машини няма да се използват за предстоящия вот. Тяхното предназначение е да послужат за сервизна дейност или резервни части едва след изборите, ако някоя от машите се счупи в изборния ден, "защото нормалното е не когато дойдат избори да разберем, че има счупени машини, а преди това да ги оправим, за да бъде за следващите избори всичко перфектно". Шефът на "Сиела норма" даде и пример с изборите от 11 юли, когато около 100 машини са били повредени, а бройката на счупените устройства през април е била и по-голяма.

Ако непосредствено преди 14 ноември се установи, че някоя от машините е повредена, тогава устройството ще бъде заменено с една от резервните машини, но това ще стане с изричното нареждане на ЦИК, поясни Тодоров. "За изборите има 13 хиляди машини, които се ползват и ние трябва в 24-часов срок да ги ремонтираме или заменяме. Това е част от гаранционното обслужване. Съвсем резонно е да очакваме около 1-2% от тези машини да дадат някакъв дефект, проблем, например при транспортирането", посочи той пред БНТ. И уври, че допълнителните машини не са смесени с останалите. По думите му ЦИК е разпоредила всички устройства да бъдат съхранявани в един склад, но фирмата е отказала да ги вкара там.

По повод отправените упреци от страна на някои политически сили, които сравняват скандала с допълнителните машини с аферата "Костинброд", Веселин Тодоров отговори, че допълнителните устройства не представляват никаква заплаха: "Те са извън склада с машините за изборите. Ако бяха влезли и бяхме изпълнили това разпореждане на ЦИК, нямаше да е толкова сигурно, че няма някакви рискове. Това щеше да породи съмнение. Аз мога да твърдя, че те не представляват никаква заплаха."

3200 души ще отговарят за поддръжката на устройствата в изборния ден у нас и в чужбина. Машините за гласуване извън страната са с инсталиран софтуер и вече се транспортират. Шефът на "Сиела Норма" сведе до минимум възможностите за хакерски атаки и допълни, че машинният вот гарантира честни избори. По думите му "можем да гарантираме една от най-добрите системи в света и България трябва да бъде пример за Европейския съюз".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във