Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Около 35% от приходите на болниците ще се отделят за заплати

Преговорите за парите за здраве за догодина са към финала си. Така нареченият Национален рамков договор между НЗОК и Българският лекарския съюз трябва да бъде подписан до края на годината. В него са разписани условията как да се харчат средствата за здравеопазване. Затова предстои среща на високо ниво в здравното министерство.

Миналата седмица в парламента здравният министър Кирил Ананиев даде заявка, че договорът ще бъде подписан още днес. Заложено е и 35% от приходите за медицинска дейност да отиват за заплащане на медицински персонал.

Според проекта на договора касата ще продължава да плаща всички медикаменти за хронично болни пациенти. За профилактичните прегледи няма да има ограничение. Изписването на рецепти също остава по стария ред. Запазва се 24-часовото разположение на личните лекари. Предвижда се да бъдат увеличени цените на 251 клинични пътеки със средно 14%.  Ще поскъпнат и 7 клинични процедури. 

В писмо до медиите от ръководството на столичната организация на общопрактикуващите лекари предупреждават, че проектът за рамков договор за догодина създава проблеми с рецептите за лекарства за повече от 30 дни. Няма да може да се изписват медикаменти на тримесечни рецепти и ще се налага пациентите да купуват част от лекарствата си поради новите ограничения.

"Диалогичността в разговорите за НРД тази година е на по-високо ниво", заяви пред БНР д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз.

30% от постъпващите средства в лечебните заведения да бъдат за заплати на лекарите и медицинските специалисти – за това решение на Българския лекарски съюз припомни Брънзалов. "А чисто административно как това ще трябва да се впише в рамковия договор, е въпрос на чисто административна работа. Ние имаме доброто желание всичко да бъде на светло, да има яснота по въпроса“, каза лекарят.

Позицията на БЛС е, че трябва да има разлика в клиничните пътеки за деца и възрастни.

НЗОК  и Българският зъболекарски съюз вече подписаха рамковия договор за 2020 г. Хората над 65 години ще имат право на безплатни протези. Те обаче ще трябва да доплащат за работата на зъботехника. За дентални дейности в бюджета на НЗОК са заложени почти 180 млн. лв. Пакетът от дейности за деца и възрастни, който покрива НЗОК, няма да се променя и през следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във