Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Около 30 по-големи компании с норвежко участие работят у нас

Приятелско ръкостискане между Ине Сьорайде (вляво) и Екатерина Захариева

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Норвегия Ине Сьорайде се договориха двете страни да работят заедно по съвместни проекти в Западните Балкани с акцент върху образованието, младежта и развитие на икономиката, съобщиха от пресцентъра на външното министерство. "В това отношение България има голям опит. Европейската интеграция на Западните Балкани е основен приоритет във външната ни политика. Вярваме, че България не може да просперира, ако не просперират и съседите ни", заяви министър Захариева, която прие Ине Сьорайде на първо от 15 г. насам посещение на норвежки външен министър у нас.

Помощта към Западните Балкани за спиране на изтичането на мозъци бе сред основните теми в разговорите между Захариева и Сьорайде. Българският външен министър подчерта значението на помощта за развитието на региона за стимулиране на младежта и образованието. Министрите се обединиха около идеята, че развитието на страните от Западните Балкани е важно за цяла Европа.

"Норвегия удвои през последните няколко години финансовата помощ и продължаваме да търсим добри възможности за сътрудничество с България по проекти, които да помогнат на този регион. Заедно можем да работим по проекти в сферата на образованието, младежта, иновациите", отбеляза Ине Сьорайде. "Вярваме, че е много важно да работим заедно с вас. Така страните от Западните Балкани ще видят, че имат подкрепата не само на Европейския съюз, но и на други страни в Европа", заяви външният ни министър.

България и Норвегия ще продължат да работят заедно и по съвместни проекти у нас, финансирани  чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Помощта, която Норвегия ни оказва по финансовите механизми за периода 2014-2021 г., е 210 млн. евро. Позитив са не само парите, но и срещите между хората, контактите между институциите и обмяната на опит.

Примерите за тази помощ са много. От изграждането и функционирането на младежки центрове в България до съвместно доизграждане и оборудване на Ситуационен кризисен център в българското Министерство на външните работи.

Екатерина Захариева и Ине Сьорайде обсъдиха и казусите с децата с българско гражданство, които са поставени под закрила от норвежките власти. Министрите се договориха двете страни, включително чрез министерствата на външните работи, да се консултират и да продължат да обменят информация, за да бъдат българските граждани по-добре запознати със социалната система и системата за закрила на деца в Норвегия. Благодарение на добрата координация вече имаме положително решен казус по случай с деца с майка-българка. По време на разговорите министър Сьорайде информира  за предприемани законодателни промени в Норвегия във връзка с подобряване на комуникацията между социалните служби и други институции в страната със семействата.Акцент в разговорите бяха и възможностите за активизиране на сътрудничеството в областта на икономиката. Стокообменът се увеличава всяка година, но все още е на незадоволително ниво спрямо възможностите на нашите държави. Сред перспективните области за сътрудничество бяха откроени високите и информационните технологии.

През миналата година двустранният стокообмен с Норвегия е в размер на 74.4 млн. евро. Вносът от Норвегия се е увеличил с 14% спрямо 2017 г. и възлиза на 35 млн. евро. Добрата новина е, че търговското салдо е положително за нашата страна. Водещо място в българския износ за Норвегия заемат слънчогледови семена, вълнени прежди, пластмасови продукти и опаковъчни материални, двигатели и акумулатори, медикаменти. Българският внос от Норвегия в основната си част се формира от употребявани дрехи, химически продукти, риба, инструменти и апарати, различни видове хартия и хартиени производни.

Възможности за разширяване на българския износ за северната страна има при храните и вината, продуктите на химическата промишленост, преждите и текстила.

За сметка на ниския стокообмен пък, присъствието на норвежкия бизнес в България е значително. В страната ни присъстват около 30 по-големи компании с норвежко участие от различни сектори, привлечени от бизнес климата и най-вече от благоприятните данъчни условия у нас (данъците в Норвегия, а и в Северните страни като цяло, са сред най-високите в света). Сред най-значимите инвестиции, правени от норвежка фирма, е на "Дино Нобел" АСА, водеща в световен мащаб фирма за експлозиви със седалище в Осло.

У нас присъстват и други по-големи фирми с различен процент норвежко участие, като Lilltech Defence (военна промишленост), Jotun Bulgaria (прахови бои), IHB ShipDesign, продължение на ВИК-Сандвик-ИХБ дизайн АД (корабен дизайн), Nordic Ltd. (финансов мениджмънт), Telenor Bulgaria (телекомуникации) беше няколко години у нас, но продаде бизнеса си тук, InterConsult Bulgaria (ИКТ, наскоро норвежките дялове бяха изцяло изкупени от българските партньори), Sofia Statkraft South East Europe (енергетика), AurisMed (медицинска индустрия), Bulgarian Text Ltd. (преводаческа индустрия), Norway Resource Group (недвижими имоти).

Интерес за България представляват опитът, постиженията и възможностите на Норвегия в области като корабостроенето и целия конгломерат от дейности, свързани с морската индустрия, транспорт и търговия, а също така и огромния опит и набор от добри практики, с които Норвегия разполага в областта на зелената индустрия и технологии.

През 2009 г. в София се учреди Българо-Скандинавска търговска камара, която обединява фирми от скандинавските страни, включително и Норвегия, които работят в България.

България е интересна и перспективна дестинация за норвежките туристи, които проявяват интерес към морските курорти в България. Добри възможности съществуват за популяризиране на СПА и уелнес туризъм у нас сред норвежките граждани, както и на културно-историческия, познавателния, селския, винен туризъм и други. Общо 59 051 гости от северната страна са били в България през миналата година. За българите обаче това все още е далечна и непозната дестинация. Едва 8 469 човека са посетили Норвегия през миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във