Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Около 1 млн. лв. ще струва компенсирането на стопаните с убитите животни

Около 1 милион лева ще струва компенсирането на стопаните с евтанизираните заради чумата дребни преживни животни. 70% от тези пари ще бъдат възстановени от Европейската комисия. Средствата са за изплащане на компенсации за около 4000 животни, като минималната сума за животно е 190 лева, но до момента средната изплатена сума е 327 лева. Това обяви министърът на земеделието Румен Порожанов на брифинг след заседанието на Министерски съвет. 

"В районите които е забранен износът на мляко заради болестта, се изплаща сума от 47 лева. Не е реалистично искането за допълнително плащане 20 лв. "де минимис" на единица животно. Това няма как да се случи", заяви той.

Министърът подчерта, че в Европейския гаранционен фонд има общо 120 млн. лева годишно като помощ, както и преходна национална помощ 75 млн. лева годишно. С тези субсидии и овцевъдите, и козевъдите не са на минус. Де минимис е допълнителна помощ. Искането за подобно увеличение от 20 лева е неизпълнимо. Той обясни, че в засегнатите райони е увеличена от 25 на 40 лева компенсацията за стопани, които не могат да продават млякото от незасегнатите стада заради мерките за сигурност.

Румен Порожанов уточни, че има пет положителни проби, в пет села - Кости и Воден, другите три са в община Болярово, където в едно от селата има блокади на стада, които не са израз само на граждански протест.

"Иска се оставката на мой зам.-министър, днес сигурно ще се иска моята оставка, както и на директори на определени директори. Поставих този въпрос на Консултативния съвет на животновъдите, овцевъдите и козевъдите и никой не беше солидарен с това искане", каза още министърът. 

На заседанието премиерът Бойко Борисов разпореди на министър Порожанов да провери как до 1990 г. в комунистическия режим се е действало в такива случаи – армията затваря, загражда и по същия начин. 

"Аз самият гледам животни и знам какво е. Това е като дете и разбирам хората, които страдат. Лесно можем да кажем: „Оставете ги”, но после за целия бранш износът ще е забранен. Сега ще платим малко, но ще дезинфекцират всичко. Колкото и да струва, сега е малко. После пораженията ще се измерват в десетки стотици милиони”, заяви  премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във