Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Оказваха ми натиск за фиктивни търгове за ток, оплака се отстраненият директор на НЕК

Доскорошният изпълнителен директор на "Националната електрическа компания" Петър Илиев обяви, че не знае какви са мотивите за отстраняването му, нито някой му е обяснил ако е сбъркал -  каква е била грешката му. Илиев бе отстранен в петък, но остава на поста до вписването   в Търговския регистър на новоназначения Иван Йончев.

"Може да е под натиск на работодателите - вече не знам кой управлява държавната енергетика. Но и на мен се опитваха да ми оказват натиск за провеждане на фиктивни търгове за електроенергия – и от страна на търговци, и от по-висшестоящи. Но  аз съм отказвал. Нищо не съм спестявал и отдавна говоря, че сега на борсата за ток е по-зле отколкото преди, когато договорките ставаха под масата и по телефона", допълни Илиев. Той не пожела да назове имена на хора или фирми, но по думите му, влиянието върху този пазар идва от „комбинацията между правителствени и бизнес кръгове“.

Илиев подчерта, че оставя НЕК в много добро финансово състояние. Но допълни, че е  застрашена  националната сигурност, защото  със 140 хил. лв. може да се  блокира  свободния пазар за месец. Това застрашава  пазара на енергия в България.

Спрени са много блокове, които не се използват, подчерта Илиев, а в същото време има недостиг на електрическа енергия. "На практика в България има излишен ток, а ние страдаме от липсата на ток. Електроенергията се субсидира от всички, а голяма част от парите се изнасят неоправдано, а това пък застрашава пазара на енергията. Днес 2 млн. български лева излизат от България, 13 млн. мегаватчаса енергия е изнесена от страната, но тя е субсидирана с над 1 милиард лева", обясни експертът и отново увери, че е работил в интерес на НЕК, а другите не били свикнали да работят в такива условия.

"Най-големите инвеститори в сектора са външни търговци, които са субсидирали икономиките на Румъния, Сърбия и Гърция", подчерта пред banker.bg доскорошният изпълнителен директор на "Националната електрическа компания".

Facebook logo
Бъдете с нас и във