Банкеръ Daily

"Осемте джуджета":

Охранителната фирма "Делта гард" е освободила завода на "Изамет" в Дупница

Охранителната фирма "Делта гард" е напуснала асансьорния завод на "Изамет" в Дупница, съобщи адвокатката на главния герой в аферата "Осемте джуджета".

"Влязохме, хора! Делта гард са вън!", написа в профила си в социалната мрежа Грета Ганева - адвокат на Илия Златанов. 

Разследването на Антикорупционния фонд установи, че досега фирмата на Златанов – "Изамет" не бе допускана в предприятието от охранителите на "Делта гард".

Според уточненията на адв. Ганева представителите на Златанов са били допуснати в завода късно вечерта на 19 август. 

От последната част на разследването стана ясно, че като невписан управител на дружеството се споменава млад боксьор, свързан със съпругата на Петьо Петров - Любена Петрова.

Боксьорът Кристиан Христов все още не вписан като собственик, тъй като Илия Златанов излиза от България и оспорва сделките с мотив, че са сключени по принуда.

Вече е добре известно, че "Осемте джуджета" е история за незаконно завземане на частен бизнес чрез прокуратурата. И Илия Злaтaнoв, който е мaжoритaрeн coбcтвeник нa групa фирми ”Изaмeт”, нaй-гoлeмият прoизвoдитeл нa асанcьoри в Бългaрия, един багажник злато и 550 000 евро в брой.

В отделните части на сагата се споменават Петьо Еврото, съпругата му Любена, бившият шеф на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Както и началникът му Иван Гешев и шефът на охранителната фирма "Делта гард", която се грижи за сигурността на Петьо Еврото, ресторанта "Осемте джуджета" и доскоро на заводите на "Изамет". 

Последната част от сагата включва и бившия обвинител №1 Сотир Цацаров. 

От изнесените от АКФ данни става ясно, че: Един съдебен протокол ни разкрива още нещо. От заседанието на Специализирания наказателен съд за разглеждане на поисканото задържане на Явор Златанов по обвиненията в участие в ОПГ и изнудване на баща му е видно, че скоростното действие на прокуратурата вероятно започва още след първата среща в „Осемте джуджета“.  И както се твърди на заседанието, с подписа на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Нека да повторим – документираната в смс-ите на Златанов среща е на 27 юни2019 година, а в съдебния протокол изрично е записано, че на 28 юни тогавашният главен прокурор Цацаров разпорежда обединяване на няколко преписки по случая и изпращането им за разследване на НСлС“.

В позиция на Цацаров, разпространена чрез пресцентъра на КПКОНПИ, се казва, че този текст съдържа повече внушения, отколкото факти. 

"Моят подпис стои под стотици такива постановления, както и под други актове, издаването на които е правомощие по закон на всеки главен прокурор. За всеки от тези актове, включително и по отношение на споменатото постановление за възлагане, съм спазил разпоредбите на закона", уточнява бившият главен прокурор. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във