Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Офшорни играчи оставиха милионни дългове

Няма изгазване „разораната целина“, която остава след строителната инвазия по българското Черноморие. Мераклиите за бързо забогатяване оставиха зад себе си фалирали дружества, огромни дългове и зарязани проекти. В много от тези случаи истинските собственици са скрити зад офшорни компании, чиято отговорност изчезва след тяхното обявяване в несъстоятелност.

Такъв е и случаят с акционерното дружество „Хил сити“, чиито дългове отдавна са надминали 20 млн. лв., а активите, които биха могли да бъдат осребрени, са за 6 076 800 лева. Това стана ясно от документите на обявения търг за продажба на имуществото на дружеството преди седмица. Мераклия да изкупи 17-те сгради, разположени върху терен от близо 15 дка във варненския квартал „Изгрев“, така и не се намери. За пореден път имотите ще бъдат „преоценени“. Очаква се синдикът на дружеството да обяви следващия търг към края на месеца.

Ако човек се разрови в историята на това и на свързаните с него дружества, ще се натъкне на

прелюбопитни подробности

Справка в информационната система „Дакси“ показва, че акционерната компания е създадена през 2008-а от варненския строителен предприемач Румен Русев в съдружие между неговото и на съпругата му дружество „Черноморски строежи“ и известния в морската ни столица адвокат и фирмен консултант Захари Томов. Името му изплува от информациите за тлъстите магистратски сметки във фалираната Корпоративна търговска банка като съпруг на варненската съдийка Даниела Томова (бел.ред. - дословна извадка от списъка гласи - Захари Желязков Томов - адвокат - съпруг на Даниела Димова Томова - 2010 - съдия, ОС - Варна - сметка в евро 29.88, сметка в евро 161 161.24, сметка в долари 300 087.76).

През 2010-а акциите на адвоката Томов очевидно са прехвърлени на „Силвър тръст“ ЕАД - собственост на регистрираното в Малта дружество „АБ Къмпани лимитед“, което на свой ред е притежание на регистрираното на Маршаловите острови дружество "Ол Сийз мениджмънт". Това става ясно от списъка на акционерите, присъствали на общото събрание на дружеството.

Присъствието на тези „чужди“ играчи

на нашия имотен пазар не е случайно

Малтийското дружество е съсобственик в още няколко регистрирани у нас фирми: "Ол сийз пропърти" ООД и "Ол сийз пропърти 2" ООД и "Порт инвестмънт девелопмънт-България 2". Техните имена пък отдавна са влезли в т.нар. черен списък на унищожителите на българската природа, от който става ясно, че „генезисът“ на създаването им трябва да се търси при техните предишни собственици - небезизвестните бизнесмени Чавдар Ангелов и Рубин Коцев. Те станаха известни с успешните си заменки, осъществени с "любезното съдействие" на един от скандалните министри на земеделието - Нихат Кабил. Така първата от тях бе за 470 декара, а втората - за 578 декара на брега на морето край Балчик. След като историята около тях се "размириса", двете фирми успяха да прехвърлят имота на "Порт инвестмънт девелопмънт-България 2" ЕАД. Техният собственик пък е регистрираното в САЩ  дружество „Порт инвестмънт енд дивелопмънт инк“.

Още през 2012-а в. "БАНКЕРЪ" разказа за истинската паяжина от фирми, свързани с тези "чужденци", и за грижите, които те са създали на доста банки у нас. По това време "УниКредит Булбанк" се опитваше да си прибере парите от необслужвани кредити, като извади на пазара  два парцела в град Бяла за около 5.5 млн. лв. (по над 49 хил. кв. м).

Единият имот беше собственост на шуменската фирма ИМЕКС 2000 ООД, а другият - на "Хоризонт Ангелов" ООД от Варна. ИМЕКС 2000 е компания, която първоначално е била собственост на Николай Стефанов Колев, но по-късно върху дяловете му в капитала са вписани съобщения за запори и като съдружник в него влиза именно „Силвър Тръст“  ЕАД. Според Търговския регистър още през 2010-а по искане на Първа инвестиционна банка са наложени запори върху дружествения дял и на "Ол сийз пропърти 2" в капитала на други компании заради задължения с общ размер от близо 2.6 млн. лева. Същото се случва и с "Ол сийз пропърти" ООД, върху чиито дялове в други компании през 2012-а е наложен запор (пак от ПИБ). Но този път задължението е около 700 хил. лева. И тъй като няма нищо случайно, "Силвър Тръст" е мажоритарен собственик на другия голям длъжник - "Хоризонт Ангелов" ООД, чийто имот в Бяла също се продава от съдия-изпълнител. Още тогава стана ясно, че една от най-големите кредитни институции у нас е кредитирала бизнеси на офшорни компании.

Тази история не свършва. Сега

със същите проблеми и със същите играчи

се сблъсква „Банка Пиреос България“. Задълженията на „Хил сити“ АД към нея според приетия от съда списък на кредиторите са на сума 10 750 428.02 лв., без дължимите лихви от датата на обявяването на дружеството в несъстоятелност.

Националната агенция за приходите пък се е „записала“ с общ размер на публичните вземания за близо четвърт милион (215 280.28 лв.). В списъка на кредиторите е вписано и едно руско дружество - регистрираното в Санкт Петербург "Алгебра логики", ИНН. Задълженията към него са за близо 10 млн. лева. От делото по несъстоятелност става ясно, че по времето на съдебната сага от датата на "свръхзадлъжнялостта" до окончателното обявяване на "Хил сити" АД в несъстоятелност през 2013-а руското дружество се е опитало да се включи по-активно в играта. То е предложило оздравителен план за излизане от ситуацията, но очевидно нещата му не са се получили. От документите по делото става ясно, че то е подписало няколко договора за цесии, чрез които се е опитвало да спаси ситуацията и така да се превърне в собственик на имотите. Тази игра обаче не се е понравила особено много на магистратите и те са оставили руснаците единствено със статут на кредитори, които ще трябва да почакат, за да получат парите си. 

От всичко казано дотук става ясно, че дори да бъдат продадени изоставените от „Хил сити“ имоти, след обявяването му в несъстоятелност задълженията на дружеството на практика ще бъдат „редуцирани“ до едва 30 на сто. Друг е въпросът кой и как е успял да убеди всички да финансират идеите на дружество, чиито истински собственици едва ли някога ще станат известни?!

 

 Каре- фаша – детайли от страниците на българските медии

Управител на строителна фирма бе осъден условно за измама.

„С присъда по реда на съкратеното съдебно следствие Районният съд във Варна наложи на 57-годишния Р. Русев наказание от шест месеца лишаване от свобода, отложено с три години изпитателен срок. Той бе признат за виновен, че в периода от 13 октомври 2009 г. до 9 септември 2011 г., с цел да си набави имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у варненка, че представляваното от него строително дружество е собственик на апартамент и ателие в новострояща се жилищна сграда в кв. „Аспарухово” и че ще й прехвърли правото на собственост върху тях по силата на сключени предварителни договори за покупко-продажба на недвижим имот.

През 2007-2008 г. подсъдимият извършвал строеж на многоетажна сграда в квартал „Аспарухово”, като поради нужда от средства решил да сключи договор за продажба на пет от обектите в сградата с друго търговско дружество. Още тогава той продал правото на строеж върху три апартамента и две ателиета от сградата, а фирмата купувач му заплатила цялата договорена цена преди подписването на нотариалния акт. В началото на 2009 г. Русев решил да сключи подобна сделка за друг апартамент от сградата с потенциален купувач. С посредничеството на агенция за недвижими имоти бил сключен предварителен договор с пострадалата варненка, която заплатила първа парична вноска на строителя. Впоследствие, при плащане на поредни вноски, този договор няколко пъти бил изменян и преподписван с анекси, като договореният първоначално апартамент бил заменян два пъти с някой от петте обекта в сградата, вече продадени на другата фирма. След като и през миналата година строителството на сградата останало в застой, пострадалата варненка направила справка в Агенцията по вписвания и разбрала за измамата.

Нанесената от подсъдимия имотна вреда на потърпевшата е в размер на 24 056 евро - сума, съставляваща големи размери.“

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във